Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj pokoušela jsem se spočítat tento příklad, ale nějak s ním nemůžu hnout. Zadání zní: Je dán lichoběžník ABCD se základnami
a průsečíkem úhlopříček S. Vypočítejte obsah trojúhelníku ABS, jestliže obsah trojúhelníku CDS je 13 cm. Děkuji za pomoc:):)
Ahoj, říká ti něco podobnost trojúhelníků?
↑ eli:
Ahoj,
důležité je využít podobnosti trojúhelníků ABS a CDS. Pak se na to dá přijít úvahou, že poměr obsahů těchto trojúhelníků by měl být stejný jako poměr druhých mocnin jejich např. základen (které známe).
Pokud bych to měl formalizovat, spočítal bych si nejdřív výšky obou trojúhelníků (vzorcem pro obsah a přes podobnost) a z toho jenom dopočítal obsah ABS.
Pokud by to stále nebylo jasné, napiš a napíšu to podrobněji.

zdravim, resim podobny priklad, mohu te bati pozadat o drobnou pomoc s vypoctem prave vysky jednoho z tech trojuhelniku (ABS, CDS)? novou diskusi nezakladam, jelikoz jde o pokracovani vyse uvedeneho prikladu.. diky

ulohu jsem jiz doresil, stale mi ale vrta hlavou, z ceho se da usoudit, ze pomery obsahu se rovnaji pomerum druhych mocnin stran. muzes me odkazat na nejaky dukaz? dekuji jeste jednou

↑ Miky4:
az na tu drobnou chybu v indexovani (v2=kv2), kterou jsi mi znemoznil rychle pochopeni, jsi mi moc pomohl. :) diky moc
Stránky: 1