Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, vopred sa ospravedlňujem, ak som tému zle zaradila.
Mám pár otázok, ktorými si nie som istá, preto by som chcela poprosiť, či by mi niekto skúšenejší neporadil, pre vás budú určite triviálne.
Vysvetlite, čo sa deje s potenciálnou energiou nukleónov a k z dvoch ľahkých jadier vzniknú väčšie a ak sa ťažké jadro rozdelí na dve stredne ťažké jadrá.
Ak sa vzorka rádionuklidu rozpadá, polčas jej rozpadu
a)klesá b)zostáva rovnaký c)rastie d)niekt. z uvedeného, podľa nuklidu
Chemické správanie atómu je určené jeho...
Najväčšiu schopnosť prenikať látkou majú - teraz neviem gama alebo rtg lúče? asi rtg?
Vysvetlite v čom sú si podobné a v čom rozdielne syntéza a štiepenie jadier atómov?
- Poločas rozpadu je doba potřebná k tomu, aby se přeměnila právě polovina atomů ve vzorku. To je pro daný radionuklid konstantní, co s časem klesá je aktivita vzorku.
- Pokud jde o tu pronikavost záření, není mi jasné, zda tam máte vybrat, které je pronikavější. Ono záření gama a záření rtg. je vlastně rozdělení jen podle vzniku obou záření. Mohou se lišit vlnovou délkou, ale existuje interval, kde se obě překrývají. Fyzikálně se kvanta obou záření neliší. Pokud by se jednalo o opravdovou raritu v pronikavosti, pak bych uvedl třeba proud neutrin, která vznikají při procesech ve vesmíru. Takové neutrino proletí bez problému celou Zemi. Jeho interakce s hmotou je mizivá (proto taky není nebezpečné pro život, za celý život tělem zachytíme asi dvě neutrina). Někde jsem četl, že neutrina by bezpečně zachytil štít z olova silný 1000 světelných let.
Ďakujem za odpovede :)
Nechcem zbytočne zakladať novú tému, no nie som si istá ešte jednou úlohou:
Polónium - prebieha alfa rozpad, vznikne olovo Pb a alfa častica He (opravte ma, ak sa mýlim)
Mám udané hmotnosti týchto prvkov, potrebujem vypočítať kineticku energiu produktov, mám na to použiť vzorec E= m.c^{2} ?