Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych pomoct s řešením jednoho problému. Mám nasbíraných asi 10 záznamů jedné trasy z GPS. Neexistuje nějaký algoritmus, pomocí kterého bych dokázal z těchto křivek vypočítat průměrnou křivku? Následně bych od této průměrné trasy odvozoval odchylky těch původních tras.
Děkuji a přeji hezký den
↑ Boris008:
Ahoj, a máš jen trajektorii a nebo máš i časové záznamy, kdy byl daný bod navštíven? Ale pokud ne, tak by to bylo možné asi aproximovat konstantní rychlostí pohybu...
Možná by se dala každá křivka rozdělit na n bodů (právě podle těch časů) a pak sestrojit průměrný bod ze všech i-tých bodů všech křivek. Ale určitě existují i sofistikovanější metody.
↑ check_drummer:
Ahoj, mám zaznamenány NMEA sekvence, takže je to včetně času.
Děkuji za odpověď. Dobře, takže mám nějakých 8 tras třeba, ale dá se to chápat jako 8 různých množin bodů. Takže pokud bych všechny ty body nasypal do algoritmu pro nejmenší čtverce, tak mi to vyhodí tuto křivku ano? A započítají se do toho skutečně všechny ty body?
↑ Creatives:
↑ Boris008:
No není to tak jednoduché, ale v podstatě ano. Je třeba se podívat jak ty body budou vypadat a podle toho zvolit správný trend. Rozlišujou se třeba: Lineární trend, konstantní trend, exponencionální trend, kvadratický trend atd...
Jde to i v excelu myslím