Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím. Byl jsem dlouho nemocný a teď v pondělí píšu prověrky. Je to pro mě teď hodně důležité, protože si dáváme přihlášky na SŠ. Potřeboval bych vysvětlit nějaké slovní úlohy s rovnicemi. Často dělám chybu v tom, že nevím, jestli to bude rovnice o 1 neznámé, nebo o 2 neznámých. Potřeboval bych tedy i poradit, jak to poznat.
Tady jsou příklady, u kterých si nejsem jistý, jak to počítat:
3)Na desinfekční roztok potřebujeme 4% roztok H2O2. Máme k dispozici 40% roztok. Kolik vody musíme přilít do 100ml původního roztoku, abychom získali požadovanou koncentraci?
PS: Byl bych moc rád, kdyby se našel někdo, kdo by mi to mohl ještě dnes (nejpozději) zítra vysvětlit. Samozřejmě dám +.
Děkuji.
↑ bender0088.cz:
Rovnica je o čistej vode. V 100 ml roztoku je 40% peroxid a tým pádom 60% je voda.
... čistá voda, ktorú pridávame obsahuje 100 % vody 100%x = 1x

↑ ((:-)):
A ten zápis té slovní úlohy má vypadat jak (jeden zápis jsem zkoušel udělat k předchozí slovní úloze= Slovní úloha 2)?
↑ bender0088.cz:
Ako by mal vyzerať zápis, tak to netuším.
Ja žiadne zápisy svojich žiakov neučím - stačí mi komentár, ktorý som Ti napísala ...
Bavíme sa o čistej vode v roztoku.
V 100 ml je čistej vody 60% ... keď chceš, tak vyrátaj, koľko je to ml.
Prilievame ešte x ml 100% - nej vody, aby tie nové vodové mililitre v novom množstve tvorili 96%, lebo vtedy bude peroxid v roztoku tvoriť 4%.
Keď chceš, napíš sem nejaký zápis a ja Ti napíšem (alebo niekto iný), či patrí k tejto úlohe.
Otázka o zápisoch je skôr otázka na Tvojich spolužiakov - slovné úlohy sa môžu riešiť rôzne ...
................................................................................................................................................................
Úloha sa možno dá riešiť aj úplne ináč - z inej strany ...