Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Ginco:
A opäť chyba v zápise. Rozumiem tomu tak, že "x" sa blíži k -8 a nie premenná "a" :-) Toto nie je taká z klasických výpočtových limít, na ktoré treba ísť trikom, ale jednoznačne treba posúdiť jednostranné limity:

Záver: Limita v bode x = -8 neexistuje.
Mam tu ješte něco...něvim jak postupovat u příkladů typu.
Mám funkci f a znám D(f) = <-41;-29), vím, že v nějakém bodě svého D nabývá nějaké hodnoty,pak vím, že v tomto bodě je spojitá zleva a nemá v něm limitu zprava... jaky mam zvolit postup k náčtru této fce?
p.s. nevim jak na to : nemá limitu zprava... dík moc
↑ Ginco:
Já bych to zkusil jen tipnout.
y
|
|
--------<(-2)--------------(1)---------------)(5)--------------------->x
| | |
| | |
| | |
| | |
| | | *
| | | *
| | | *
| | | *
______|______(-22)____*______________________
| * |
| * |
| * |
| * |
|* |
Ty hvězdičky si spoj v plnou čáru, jen jsem ti takhle diskrétně naznačil, jak by ten graf mohl jít tam, kde to známe. Ale celkově vzato by mohl jít i konvexně nebo se tam měnit, atp... stejně tak nad osou reprezentovanou přímkou y=-22, tam si ten graf může dělat také různé psí kusy. Rozuměl jsem tomu správně? Ta funkce je ještě někde omezená, ale kde, to nevím .)
↑ Ginco:
Fígl? Nevím, jak to myslíš. Když nemá limitu zleva, tak to podle men znamená ,že když půjdu k danému bodu (Tady x_0) zleva, tak tam ta funkce není. Podívej se na graf přirozeného logaritmu, ten má limitu zprava k nule, ale zleva ne (omezený není).
Jinak ta funkce je omezená, takže nebdue, tak jak jsem ji kreslil, bude pravděpodobně nějak uzavřená od shora a zdola.

↑ O.o:
Jen poopravím - pokud nemá funkce limitu, neznamená to, že tam ta funkce "není", znamená to, že pro x jdoucí k
se funkční hodnoty limitně neblíží žádné hodnotě. Pro příklad uvedu funkci
pro
, funkce nám neutíká nikam do nekonečna (
), jen nám v okolí nuly pěkně rychle kmitá :-) Stačí pak pro
definovat funkci jinak (např. použít konstantní funkci) a máme odpověď na ↑ Ginco:.
↑ BrozekP:
TAKŽE tam, kde chci aby nebyl limita zprava mam použít třeba fci sin(1/x) a tam kde je, tak například konstantní fci?
prblém je v tom, že to mám nakreslit
takže mám nápad...vezmu například, že ten hledaný bod x_0 bude roven 1 a g(x_0) bude rovno -22; co kdybych udělal fci :
g(x) = sin (1/x-1) pro interval <-2;1)
g(x) = -22 pro interval <1; 5)
pak udělám, že fce bue mít v bodě x_0 nespojitost 1. druhu s libovolným skokem a bude nespojitá zleva...pak daná fce nemá limitu zleva... má jí zprava... a je omezená