Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Petr3705:
Opravdu se nenajde nikdo kdo by mi s tím pomohl?
Zkusim to popsat slovy:
Startovni stav S, koncovy F, prechody
a: S->S1
a: S1 -> S
b: S1 -> S2
b: S2 -> S3
b: S3 -> S2
c: S -> S4
c: S3 -> S4
c: S4 -> F
c: F -> S5
c: S5 -> F
lambda: S3 -> F (nebo ekvivalentni je dat S3 rovnez jako koncovy stav, to bude asi cistsi, ta lambda tam dava nedeterminismus)
Doufam, ze je z toho jasne, co jednotlive stavy reprezentuji za slova a proc jsou prechody tak jak jsem napsal...
Mozna ze by to slo i jednoduseji, to uz je ale treba ukol na priste na redukci automatu...

↑ Jookyn:
no nevim, kdyz do toho automatu hodim slovo abb, tak se dostanu do stavu S3, coz povazujes za koncovy, tak to nejak nesedi. Bolo by to este nejak odladit. Predpokladam, ze * obsahuje aj prazdny 0 pocet opakovani. Tak by som navrhol.
(S-Sudy pocet a koncovy stav i pocatecny stav)
(S1-Lichy pocet a)
(S2-Sudy pocet a za tim sudy nenulovy pocet b koncovy stav)
(S3-Sudy pocet a za tim lichy pocet b)
(S4-sudy pocet a za tim sudy pocet b a za tim sudy nenulovy pocet c, koncovy stav)
(S5-sudy pocet a za tim sudy pocet b a za tim lichy pocet c)
a: S->S1
a: S1 -> S
b: S -> S3
b: S3 -> S2
b: S2 -> S3
c: S -> S5
c: S2 -> S5
c: S5 -> S4
c: S4 -> S5
↑ JohnPeca18:
Sorry, spatne jsem to opsal, misto
b: S1 -> S2 melo byt S -> S2
A jak na to koukam, dokonce i S by mel byt koncovy stav, aby automat prijimal napr prazdne slovo nebo sudy pocet a.
↑ Petr3705:
No, v puvodnim zadani figurovala slova nad abecedou {a,b,c}, proc ted jsou hrany ohodnoceny 0 a 1?
Jinak pokud bych si domyslel misto 0 a 1 spravne znaky, tak stejnak chybi oznaceni jake stavy jsou vystupni a i nejake prechody asi chybi, ale to tezko usuzovat z toho obrazku...

Tie prechody su spatne udelany, napriklad ked uz prijmes pismeno b, tak sa nemozes vracat pismenom a naspat do zadu. Tie prechody by mali byt v mojom prispevku vyssie spravne, tak sa skus na to podivat aj na vyznam tych stavov. A tiez, keď máš už nakreslený automat, tak skús do neho vkladať slová aby si videl, či to naozaj sedí. Tu už hneď vidieť, že napríklad abaacc Ti prejde do konecneho stavu a take slove nechces prijat. Stale tam nemas oznacene koncove stavy, takze to tiez je potrebne doplnit.
↑ JohnPeca18:
Trochu sem to upravil ale nejsem si jistý jestli už je to dobré. Pořád mě tam nepasuje tohle:c: S -> S5

to c:S -> S5 je tam kvuli tomu, ze mozes mat slovo napriklad cc. To tiez vyhovuje zadaniu, pretoze to co je pod hviezdickou, tak se muze opakovat i 0-krat. Jinak to V z tade treba vyhodit a oznacit stavy
S,S2,S4 za koncove. Tak jak jsem uz napsal v tom prispevku predtim.

jo to uz vypada tak ako som si to predstavoval :)
Stránky: 1