Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj lidi, mohl bych poprosit o pomoc s tímto příkladem?
Byl vyvinut nový druh insulinu a zkoumá se závislost snížení hladiny curkru v krvi pacienta na množství nového insulinu určitou dobu před měřením.
Náhodně vybraným 8 pacientům byla naočkována různá množství insulinu a po určité době bylo těmto pacientům změřeno snížení cukru v krvi. Výsledky měření:
Množství insulinu (μg/l) snížení cukru (%)
150 8
200 12
250 30
300 20
350 55
400 48
a) Odhadněte parametr jednoduché lineární regrese a rozhodněte, zda je mezi sledovanými promennými lineární závislost
b) Odhadněte o kolik se sníží průměrně hladina cukru pacienta, jemuž se podá 325 μg/l.
Ohledně otázky (a) jsem něco zkoušel v excelu příkládám to zde Odkaz, ale jestli bych mohl poprosit o radu jak na to.
Díky MOC.

↑ Creatives:Nevím jak na to b-čko
Z té tabulky nevím, který ten údaj je onen parametr lin. regrese.
b)
do rovnice 0,1823x-21,295 dosadíš za x 325
Je třeba si uvědomit co jsou závislé a co jsou nezávislé.
Platí:
ty čárky mají být stříšky(odhad)
přičemž
určuje průměrnou změnu závislé proměnné Y při jednotkové změně nezávislé proměnné. Jestliže je tento koeficient kladný, zkoumá se přímá závislost a naopak

↑ Creatives:Ok, když dosadím do rovnice regrese co mi vyšla v grafu za x 325 μg/l tak mi výjde hodonta 37,95 % a tato hodnota je ono hledané snížení cukru v krvi pacienta. Je tak?
Děkuji.
↑ Michaell0071:
Jo, ale jedná se o odhad.
Ale v tom excelu jsem nikde nenašel jak si se dopracoval k těm výsledkům...To sis spočetl bokem nebo to excel zvládá sám?

↑ Creatives:ANO na to má excel funkci - jmenuje se regresní analýza. V záložce data pod funkcí Analýza dat. Děkuji za radu.