Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojky, prosím Vás, máme zadání: rozhodně o lineární závislosti či nezávislosti vektorů...
jdou mi počítat všechny typy, až na jeden typ, a to:
a= (2,3,-1); b= (0,-2,4)
tzn.
2 0
3 -2
-1 4
Mně vyšlo, že jsou lineárně závislé, může mi někdo, prosím Vás, poradit, proč je ve výsledcích LNZ?
Děkuji...:)
Ahoj,
protože jsi počítala špatně.
Muselo by mj. platit že a(2,3,-1)=(0,-2,4), tj.
2a=0
3a=-2
-a=4
Z první rovnice a=0, z dalších něco jiného, což je spor, tedy jsou LNZ.
↑ Hanis: děkuji, už píšu...
2 0
3 -2
-1 4
dvojku jsem si určila jako Pivot a vynásobila jsem ho TROJKOU a druhý řádek DVOJKOU a odečetla jsem je... tzn.
2 0
0 4
0 8
potom jsem si jako pivot určila ČTYŘKU, vynásobila jsem ho DVOJKOU a odečetla jsem druhý s třetím řádkem, tzn
2 0
0 4
0 0
↑ Hanis: no a nám říkali, že když jsou dole nuly, tak je to lineárně závislé... což by v tomto případě znamenalo lineární závislost...
ale jak se na to dívám, není to tak, že by musely být nuly i v tom druhém (prostředím) řádku? protože jsou dvě neznámé?
děkuji.:)
Ano, dívej se na to jako na řešení soustavy rovnic s nulovou pravou stranou.
Pokud ti vyjde řešení pouze nuly, pak jsou LNZ, jako tady.
Myslím to tak, že když:
2 0 ...0
0 4 ...0
0 0 ...0 .... tady mám 0=0 takže LZ...
ale jde o to, jestli při dvou neznámých by to nemělo být:
2 0
0 0
0 0
že by tam ta čtyřka nebyla... a ve druhém řádku by to bylo tedy 0=0, tzn. LZ, v našem případě je tam ale 4=0, tzn LNZ
↑ LucyLu:
Áno, nejako tak ...
Ináč - ide o dva vektory a= (2,3,-1); b= (0,-2,4).
Tie sú LZ, ak existuje také k, že a = k.b, teda 2 = k.0, súčasne 3 = k.(-2) a -1= k.4
Ale už z prvého vzťahu vyjde, že k neexistuje, takže LZ nie sú, takže sú LN.
A keď už matica, nerozumiem, prečo stĺpce, keď stačili riadky a na nich tá nezávislosť bola vidieť okamžite...
↑ LucyLu:
Aká je hodnosť tej matice ktorú si dostala po tých úpravách? Teraz porovnaj tú hodnosť s počtom vektorov. Ak sa rovnajú tak sú lineárne nezávislé.
Možno trochu pritiahnuté za vlasy ale: Ak by si mala len jeden vektor a zapíšeš ho ako maticu a upravuješ na schodovitý tvar, tak by si dostala maticu tvaru:
a vtedy by si tiež prehlásila že ten jeden vektor je lineárne závislý?
LucyLu napsal(a):
Myslím to tak, že když:
2 0 ...0
0 4 ...0
0 0 ...0 .... tady mám 0=0 takže LZ...
ale jde o to, jestli při dvou neznámých by to nemělo být:
2 0
0 0
0 0
že by tam ta čtyřka nebyla... a ve druhém řádku by to bylo tedy 0=0, tzn. LZ, v našem případě je tam ale 4=0, tzn LNZ
Tohle je celé blbost. Tam není žádné 0=0 nebo 4=0, na levé straně jsou koeficienty u nějaké neznámé. Takže Například ta první matice soustavy odpovídá rovnicím
Takže je jasně vidět, že a=b=0. Proto jsou vektory lineárně nezávislé.
Ve druhém případě (kdyby ti po úpravách vyšla takováhle matice soustavy) je nutné, aby a=0, ale b můžeš zvolit libovolně. Proto by vektory byly lineárně závislé.
Tady nejde o nulové řádky v matici, tady jde o řešení soustavy rovnic. Najdi si nejprve někde definici lineární (ne)závislosti, ať víš, o čem se bavíme.
↑ Hanis:
Já vím, že o co go... ale říkám, že to neumím přes rovnici... že jsme se to učili počítat pomocí matice... vím, že tam je ta podmínka, že se lin. kombinace vektorů musí rovnat nule, aby byly lin.závislé...
to chápu, ale i tak to dělám tak, že si to hodím do matice...:)
↑ LucyLu:
Pri riešení rovníc sčítacou metódou (teda Gaussovou eliminačnou metódou) rovnice upravuješ tak, aby pod sebou vznikol rovnaký počet rovnakých písmeniek s opačnými znamienkami.
Ak treba, rovnice upravuješ tak, aby po zlúčení niektorá neznáma vypadla:
Odčítaš od prvej rovnice druhú, vypadne x a z. Odčítaš od prvej tretiu, vypadne x aj y:
Z poslednej rovnice: z = 1, z druhej y = 1 a po dosadení týchto hodnôt do prvej x = 1.
Toto isté môžeš robiť pomocou úpravy matíc. Neznáme si "pamätáš" a píšeš iba čísla pri nich, pritom úpravy robíš presne tie isté ako s rovnicami, len neznáme (písmenká) priamo nevypisuješ.
Upravíš, aby v 1. stĺpci boli pod 1 nuly (ako keď odčítaš rovnice)
Posledný riadok sa prevedie do reči rovníc a znamená, že 2z=2, teda z = 1 a tak ďalej...