Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám tento príklad:
Zistite, či postupnosť konverguje v
.
Keď sa na to pozriem, vidím, že zjavne sa to bude blížiť k , len neviem, ako mám použiť tú normu v tomto a najmä v iných príkladoch, kde to až tak vidno nebude. Vedel by ma niekto aspoň nakopnúť?
Vopred ďakujem.
Pozdravujem,
Mozes vyuzit to, ze v tvojom priestore 2 lubovolne normy su ekuivalentne.
postupnosť bodov v metrickom priestore konverguje k bodu toho priestoru práve vtedy keď vzdialenosti konvergujú v reálnych číslach k nule tu máme
alebo ako píše vanok miesto odmocniny zobrať napr. maximum alebo súčet, ale takýto prechod k ľubovoľným normám nemusí fungovať v nekonečno rozmerných priestoroch napr.priestoroch funkcií a podobne.
↑ vanok: Skúsila som si to rozpísať, neviem, či nie som úplne mimo:
Z toho:
Zvolila som si jednotkovú normu (súčet súradníc - norma a) a tú, čo mám v zadaní (norma b):
Teraz to "dosadím" do nerovnice, ktorá mi vznikla z definície ekvivalentných noriem:
Teraz si môžem zvoliť také konštanty, aké sa mi hodia? (keďže v definícii ekvivaletných noriem sa píše )
EDIT : Alebo stačí povedať, že keď to konverguje v jednej norme, tak to konverguje aj v druhej?
↑ jarrro: My sme mali takúto definíciu: Hovoríme, že postupnosť má limitu
(X je ten základný priestor), ak
.
To je to isté, čo si napísal?
↑ Blackflower:áno tak som to myslel šípky používam v zmysle
áno ekvivalencia noriem je o tom, že ak konverguje nejaká postupnosť k nejakému bodu v jednej tak aj v druhej norme a tiež naopak teda miesto overovania, že
môžeš overovať, že napr.
alebo
↑ jarrro: Neviem, či to správne chápem, ale keď dokazujem niečo takto z definície, tak tam tú limitu proste musím vidieť... či nie?
↑ Blackflower:veď jasné vždy keď uvidíš šipku si musíš predstaviť limitu len keď to píšeš niekde tak je pohodlnejšie niekde na začiatok napísať definíciu "šípky" a už len písať šípkovú notáciu má to menej znakov ako limita,ale znamená to to isté podobne ako sa píšu napr. kongruencie
niekde na začiatku sa povie, že
a už sa ďalej používa sa daná notácia,ale vlastnosti vzťahy sa dokazujú prípaden overujú tak, že sa pozerá či je splnená pravá strana ekvivalencie v definícii
↑ jarrro: Myslela som to skôr tak, že či musím hneď vidieť, že limita výrazu je rovná napríklad nule, alebo či hodnotu limity viem dostať aj priamo z toho vzorca.
Zasa som sa zapojil na sekundu.
Iste si videla, ze v tomto pripade norma Max je najsympatickejsia.
Na dokaz ekvivalentnosti v konecnej dim na Google najdes plno dokazov. ( hladaj po engl. )
Idem pokracovat z robotou v dome.
↑ Blackflower:tak keď máš typ na limitu tak dokazuješ,že limita normy rozdielov je nula
keby si tú limitu hľadala, teda že nevieš alebo ťa nenapadne hneď ako vyzerá tak by si hľadala také a, b,
pre ktoré
teda
z toho vidno, limita má šancu byť nulová len keď
teda keď
↑ jarrro: Si úplný šéf! Vďaka :)
Stránky: 1