Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Hanis:
To nebude stačit, po takovém rozšíření tam přinejmenším zbude něco jako
a bude třeba dělat další substituci.
Já bych to dělal tak, že bych nebyl na začátku tak skromný v té substituci. Zvolil bych asi
, ale
by také šlo.
↑ Ninten:
Na střední škole si lidé často vsugerujou, že rovnítko funguje jako jakási implikace, která funguje jedním směrem a slouží k zapisování úprav výrazů. To je ale chyba, protože rovnost
je relace, která je ekvivalencí a tudíž je symetrická a tranzitivní, a je třeba ji tak i číst.
↑ Bati:
Spolecnyho jmenovatele jsem si zkousel u predtim, ale ja v tom porad nic nevidim. To k tomu mam ze zacatku pricit +1 ? A jak se rika, kdyz neco prictu v zaveru musim neco odecist (-1)? Chybi mi asi zaklad, ale nevim proc se ta + 1 musi k tomu pricist.
Dekuji za rady, ale ja to v tom prvnim kroku proste nevidim, nenapadlo by me to takhle udelat, zbytek je mi jasny, ale ten zacatek vubec nechapu.
Ted jsem si to teda zkusil. Na zacatku jsem pripocital +1 a vyslo mi
A neco jako doplneni na ctverec(ale to asi neni tenhle pripad), kdyz jsem na zacatku 1 pripocital tak ji v zaveru taky musim odecist tudiz
Jestli si to timhle zpusobem muzu vysvetli tak ok, ale nevim proc na zacatku zrovna +1.
↑ Ninten:
Zdravím, nalezeno při úklidu:
me jenom jde o to, jak si mam uvedomit, ze zrovna s danym cislem musim pocitat. V mym pripade 1.
Ty nepočítáš s daným číslem. Ty upravuješ čitatel tak, aby jsi v něm viděl jmenovatel a mohl čitatel jmenovatelem podělit "člen po členu" (přitom hodnotu čitatele nesmíš změnit). 
To je stejné, když máš:
jak to dopadne, když podělíš člen po členu za účelem vyčlenění celé časti?
A jak dopadne: 
Děkuji.
↑ jelena:
Princip chapu, ale v tomhle konkretnim prikladu to proste nevidim, jak to upravit, abych mohl kratit. I to podrobny rozepsani mi nic nerika a nerozumim tomu.
rozlozim na
a 
To prvni pokratim a je to jedna a to druhy ? Tady uz je teda problem v tom, ze neumim kratit.
↑ Ninten:
reaguji na EDIT:
jelikož mezi sebou dělíš zcela stejné výrazy.
druhý používáš pro substituci, abys viděl, tak první substituce je
:
druhá substituce je
(což je totéž jako
), odsud 
Proto 2. zlomek je dobře připraven k integrování:
nezapomenout při použití v integrálu na substituci dt za 2zdz.
Když už kroky umíš, potom rovnou můžeš používat substituci výrazu pod odmocninou za čtverec jiné promenné:
.
Ještě pořád není něco vidět? Děkuji.
↑ jelena:
Jo dekuji to uz se teda dostavame k substituci, ktere rozumim, ale ja od zacatku reagoval na jarrra jak psal rozlozit na:.....
Me jde o to, ze kdyz dostanu takovy priklad tak v tom nevidim zadny zpusob jak to rozlozit. I kdyz mi tady pisete postupy jak na to, me to proste nedojde co a jak presne.
↑ Ninten:
to nevím, co bych tak v rychlosti poradila: u integrálu jsou také standardizované metody, ale ve velké míře záleží, jak umíš pracovat s úpravou výrazu, abys zadaný integrál připravil pro metodu. Tedy snad ještě si zopakovat: úpravy výrazů pomocí vzorců, rozšíření, usměrnění zlomků, dělení mnohočlenu mnohočlenem, goniometrické vzorce apod.
Pro základní orientaci se hodí tato stránka ("šuplíky") + zkoušet možné varianty krokově pomocí MAW (viz také galerie integrálů).
Jinak zde zadaný integrál má více postupů k řešení (osobně bych v 1. kroku postupovala jako kolega ↑ Hanis:). Ono to dojde, až máš dostatečně nacvičeno (potom zebru vidíš :-) v odkazu chybí pdf s přehledem metod integrování, musím se poptat v Lážově.
Už jsi se zorientoval?
↑ jelena:
Dekuji za vasi ochotu a cas, tenhle problem vyresim leda pocitanim porad dokala podobnych prikladu, abych to do toho oka dostal a hned na zacatku vedel jak mam pokracovat. Kouknu na to poradne a neco s tim zkusim udelat. Tema uzavru, s tim uz se budu muset poprat sam :-)
Tak jeste jednou dekuji vsem za svuj cas a ochotu. :-)
Stránky: 1