Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 01. 2013 20:12

agnusxx
Reputace:   

Generátor pseudonáhodných čísel (s ohledem na střední hodnotu)

Dobrý den,
Měl bych takový dotaz, chtěl bych vytvořit generátor pseudonáhodných čísel. Má představa je takový: chtěl bych generovat hodnoty mezi 15 až 30 , s tím, že bych chtěl aby nejčasteji vyskytovaná hodnota byla dejme tomu 22, nebo, aby se to bližílo více k té 22jce.

V excelu jsem si udělal pomocí funkce random between vzorec na nejmenší(15) a nejvetší(30) a nechal to generovat, ovšem brzo jsem si uvědomil, že toto není to co potřebuje čísla se generují "náhodně" ale já potřebuji aby se mi ta 22ka vyskytovala nejčastějí, nebo ty čisla kolem 22.

Měl bych proto dotaz jak se tato pseudonahodná posloupnost tvoří, aby to fungovalo pokud možno jak jsem napsal, četl jsem všude možně články, ale nenašel jsem nikde konkretní příklad či řešení. Připadně i nějaké jiné, za každý nápad či radu budu rád.

Děkuji

#2 20. 01. 2013 22:42

Brano
Reputace:   232 

Re: Generátor pseudonáhodných čísel (s ohledem na střední hodnotu)

Musis specifikovat co myslis tym ze okolo $22$ maju byt castejsie, t.j. konkretne ake maju mat rozdelenie. Neviem presne ake paramete ma mat ta funkcia co generuje pseudonahodne cisla (aj ked viem aky ma tvar) ale ta ta zrejme moc nemusi trapit. Je vela dobrych generatorov co generuju pseudonahodne cisla z rovnomerneho rozdelenia a to sa da potom upravit podla tvojich predstav - len musis najprv vediet co vlastne chces.

Napr. mozes vygenerovat dve cisla $x,y$ rovnomerne nahodne z $\{0,...,15\}$ vypocitat $z=15+\left[\frac{x+y}{2}\right]$, kde $[..]$ je cela cast. A potom $z$ bude cele cislo medzi $15$ a $30$ a ak sa nemylim, tak modus (najcastejsia hodnota) by mala byt prave $22$.

A milion (v skutocnosti nekonecne vela) inych sposobov ktore by zodpovedali tvojmu popisu, ale boli by to rozne rozdelenia.

#3 21. 01. 2013 18:55 — Editoval agnusxx (21. 01. 2013 18:55)

agnusxx
Reputace:   

Re: Generátor pseudonáhodných čísel (s ohledem na střední hodnotu)

↑ Brano:
Díky moc za nakopnutí,
trošku svou představu upřesním,
Nějaké generátory pseudo čísel jsem našel, ale nedovedu to nastavit podle svých potřeb, já bych spíš než rovnoměrné rozložění potřeboval to nerovnoměrné, a nebo jak píšeš by to šlo upravit podle představ, ale nad tim jsem neuvažoval, ma idea byla, že ty čísla už budou rovnou lítát z toho generátoru.

Každopádně mám interval dejme tomu min 15 a max 30, a budu "generovat" 10 čísel a z těch 10 bych chtěl aby se tam více vyskytovalo číslo 22, případně číslo 21 či 23 než ostatní menší či větší čísla. A tohoto si nejsem jistý jak docílit.

(nebo kdyby byl už nějaký program kde bych zadal parametry a on by mi to pak vygeneroval či něco takového)
(ale spíš bych chtěl pochopit ten vzorec toho generování, protože tomu moc nerozumím)

Snad už je to trochu jasnější díky.

Zápatí