Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych vědět, co všechno mám uvádět do řešení goniometrické rovnice.
Uvedu příklad:

A teď nevím jestli stačí jen uvést řešení v I. kvadrantu, nebo musím dělat zvlášť pro III.
Protože na stránce http://priklady.eu vždy uvádějí výsledek pro oba kvadranty, tzn.
Děkuji

↑ flushed: Podľa mňa treba uviesť všetky riešenia, ak nemáš v príklade napísané napríklad "riešte pre interval
".
↑ Blackflower:
Ale přece když za k dosadím 1, tak dostanu to další řešení a nemusím ho uvádět zvlášť... jde mi o to, jestli to není zbytečné uvádět řešení v dalším kvadrandu, když tam mám k, za které dosazuji celá čísla, abych získal další řešení. To bych přece rovnou mohl vypisovat další a další...

↑ flushed: Zdá sa mi, že máš pravdu, v tomto prípade sa ti to "zlieva" do jedného riešenia. Ale sú príklady, kde ti napríklad vyjde
a
. Podľa mňa si treba dať pozor na to, aby to, čo napíšeš, pokrylo všetky možné riešenia.
Myslím si, že vo výsledkoch je to tak preto, lebo
a
sú jediné uhly z intervalu
, ktoré môžeš dostať dosadením rôznych hodnôt k do výrazu.
↑ flushed:
další a další by myslím neboli - pretože kvadranty sú len 4 a tg x = 1 iba v I. a III. kvadrante
Osobne si myslím, že špeciálne v tomto prípade stačí uviesť riešenie v tvare
(z grafu).
Jednoznačne ale na ignorovanie kvadrantov môžeš doplatiť pri riešení iných variant takýchto úloh a keby som bola učiteľ SŠ, podporovala by som riešenie cez kvadranty, aj keby nebolo celkom nutné ...
Díky, myslel jsem to tak, že to neplatí vždy, ale konrétně u tohohle případu. Třeba kdybych psal test ve státní maturitě z matiky a chtěli by po mě třeba zapsat řešení, tak kdybych tam napsal tohle, jestli by to nebylo nekompletní.