Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý večer.
Mohl by jste mi prosím někdo poradit s druhou částí úkolu A, B a C. Sepsal jsem vektory do matice do řádků a eliminací zjistil že dimenze(hodnost) této matice je 2(protože ve dvou zbylích řádcích byli samé nuly). Akorát nevím jak pak napsat ten další vektor v úkolu B a v úkolu C už vůbec. Hledal jsem tu na fórum jak přijít na tu bázi, ale nějak mi to pořád nedochází. Děkuji

v a) no jedna moznost je pri eliminaci si pamatovat, ktery radek patri kteremu vektoru a ty nenulove jsou LNZ a tedy tvori bazi. Nebo je zkousej po dvou, jestli jsou linearne nezavisle, teda pokud ti vysla dimenze 2. Vyber 2 ktere jsou nezávisle a ty pouzivej ako bazi. Bazi prostoru tvori vektory ktere jsou LNZ a je ich tolik kolik je dimenze prostoru. Teda pokud ti vysla dimenze prostoru W 2, tak potrebujes 2 libovolne LNZ vektory.
b) daj si do radku matice vektory baze a pod ne vektor v. Udelej eliminaci a pokud tam budes mit nulovy radek, tak jsou LZ a v teda patri do W. Jinak jsou LNZ a v nepatri do W.
c) to sami jak v b) akorat namisto vektoru v, das do matice vektor w. Po eliminaci vykoukas, pro ktere hodnoty lambda tam bude nulovy radek a w bude patrit do W a pro ktere ne.
Stránky: 1