Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 01. 2013 18:36 — Editoval r.zelenka (22. 01. 2013 19:11)

r.zelenka
Reputace:   

Určitý integrál

Dobrý den,

pokouším se o výpočet určitého integrálu takto zadaného:

$\int_{-1}^{1}\frac{x^2+2x+1}{(x^2+1)(1-x)}=\int_{-1}^{1}\frac{1}{1-x}+\frac{2x}{x^2+1}$

myslím, že ten rozklad na parciální zlomky by snad měl být OK, protože jsem dělal zkoušku (znovu dosadil, dal dohromady)

No a dále jsem došel k výsledku:

$ln(1-x)+x^2*arctg(x)$ od (-1) do(1) no a potřeboval bych, jestli by mi byl někdo ochotný to potvrdit, jestli došel ke stejnému výsledku, protože na různé matematické webové služby byl tento příklad asi moc složitý...

• (téma jako vyřešené označil(a) r.zelenka)

#2 22. 01. 2013 18:40

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Re: Určitý integrál

Ahoj,
ten rozklad se mi nezdá.

viděl bych to spíš na $\frac{x^2+2x+1}{x^2+1}=1+\frac{2x}{x^2+1}$
(dělení polynomů).

A wolfram i MAW tento příklad hravě zvládne.

#3 22. 01. 2013 19:10 — Editoval r.zelenka (22. 01. 2013 19:11)

r.zelenka
Reputace:   

↑ Hanis: sakra, já vůl napsal špatně zadání.... jdu to upravit
- teďka už by to mělo být správný zadání

#4 22. 01. 2013 21:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ r.zelenka:

zdravím,

pokud je to správné zadání, tak ten rozklad se mi stejně nezdá (píšeš, že jsi prováděl zkoušku ke společnému jmenovateli).

protože na různé matematické webové služby byl tento příklad asi moc složitý...

pokud webové služby nepočítají příklad jako celek, zkus službám pomáhat - rozdělit si na úkoly, např. parciální zlomky jsi překontroloval jak? Potíž webových služeb však může být, že pro $x=1$ funkce není definována, tedy bychom se měli podívat na nevlastní integrál. Předpokládá se, že může být zadán integrál nevlastní? Děkuji.

#5 22. 01. 2013 21:27

Brano
Reputace:   232 

no nemyslim si, ze to je prilis tazky problem. napr. W|A to da ako nic a este si skoci na kavicku.
rozklad: http://www.wolframalpha.com/input/?i=pa … 81-x%29%29
neurcity integral: http://www.wolframalpha.com/input/?i=in … 81-x%29%29
urcity integral: http://www.wolframalpha.com/input/?i=in … B-1%2C1%5D

#6 22. 01. 2013 21:41

jelena
Jelena

↑ Brano:

děkuji :-)

Rozvíjím v kolegovi samostatnost - přechodem přes úvodní téma VŠ se dostane do sekce CAS, kde v úvodním tématu vážený Moderátor píše, že se má vložit kód, pokud některý systém něco nezvládá.

A podle dalších témat kolegy se mi nezdá, že by už byl u nevlastních integrálů ("tzv. odnepaměti až do 4. srpna 1306" - také pěkná definice mezí, teď to budu kontrolovat v reálu :-). Zdravím.

#7 22. 01. 2013 21:59

Brano
Reputace:   232 

↑ jelena:
Ach ospravedlnujem sa ak som neblaho zasiahol do vychovneho procesu, len som citil silnu potrebu reagovat na uplne neopodstatnene tvrdenie, ze takyto prikladicek je prilis tazky na dnesne vypoctove automaty.

#8 23. 01. 2013 00:38

jelena
Jelena

↑ Brano:

Můj výchovný proces se dá těžko narušit - mám soustavný vytrvalostní výcvik z reálu :-) A pravda - je třeba se strojů zastat. Kolega se již neozývá, zda překontroloval zadání a jak to má s nevlastními integrály apod.

↑ r.zelenka: ještě pro pořádek - v úvodním tématu (teď bez ohledu na problém s rozkladem) integrál pro část $\int\frac{2x}{x^2+1}$ se provede tak, že $x^2+1=t$ a v čitateli je tedy derivace jmenovatele, výsledek bude jinak, než:

r.yelenka napsal(a):

$x^2\mathrm{arctg}(x)$

Výstup integrování se dá ověřit derivaci dosaženého výsledku (nebo pomocí strojů). Zkus teď, prosím, téma nějak usměrnit. Děkuji.

Zápatí