Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebuji pomoct s jedním, pro mě obtížným příkladem. Na příklad budu zkoušený, pokud se to tedy nenaučím a několikrát neprojdu a nepochopím doma, budu mít za 5. Proto žádám dobré duše, poraďte mi prosím. :) Příklad jsem zkoušel několikrát a poničil jsem díky němu něco papírů... Zkrátka nevím, jak na něj - jsem tupý jak poleno. Děkuji předem, i za vysvětlení.
Zadání:
Kolik čtverečních decimetrů plexiskla je potřeba na zhotovení modelu pravidelného šestibokého jehlanu, jestliže jeho podstavná hrana má délku 6 cm a výška jehlanu je 120 mm? Počítejte s 20% odpadem.
↑ SebastingX:Pracuji na tom
Dle výsledků v učebnici to vyšlo 4,11 dm čtver., ale kdoví, jak to počítali... Jinak moc DĚKUJI, snad se to naučím a nedostanu 5. :)
↑ SebastingX: To bude asi nějakým zaokrouhlováním. Já bych asi do odpovědi napsala , že budeme potřebovat asi4 dm čtverečné pleksiskla.
↑ SebastingX:Kdyby byl při učení problém ozvi se :-)
Samozřejmě, matematika mi nejde, navíc naší paní učitelce nějak nesedí mužské pohlaví, takže to je trošičku těžší. :) Jsem spíše na češtinu, dějepis, jazyky...
V tom příkladu nechápu v' = 171 : 13,07, přesněji nechápu, kde se tam vzalo 13,07.
jenže o tři řádky víš je 13,4 a ne 13,07, to nechápu :(
↑ SebastingX:
.. je délka výšky v trojúhelníku pláště
.. je délka hrany jehlanu, bez které bychom nemohli výšku v trojúhelníku pláště vypočítat... OK?
Jej, jsem slepý. Příklad jsem si zatím jen opsal, neprošel, takže už vím. Děkuji. :)

↑ SebastingX:
Pokud označíme:
v - výška jehlanu (1,2 dm)
a - délka podstavné hrany jehlanu (0,6 dm)
pak spotřeba S plexiskla i s 20 % navýšením pro odpad bude:![kopírovat do textarea $S=\frac{9a}{5}\left(a\cdot\sqrt{3}+\sqrt{4v^2+3a^2}\right)\,\textrm[{dm^2}]$](/mathtex/6b/6b7c8909deda74eb79d8b283cb745f89.gif)
PS: Po dosazení mně vychází stejný výsledek jako Ivance, kterou tímto zdravím :)