Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim Vas, pozeral som aj nejake prikladya a aj teoriu na ostrograda, ale neviem ani za nic pochopit, ako sa tam rozpisuje pomocou tych neurcitych koeficientov najprv tam je v citateli
- to sa tam pise vzdy? Potom v integrale sa v citateli rozpise - videl som priklad kde bolo
ale aj
.
Potom v menovateli tiez ako sa tam rozpisuje, to tiez mi je niekedy zahadou.
Prosim Vas poradte mi. Na prikladoch budte taky dobry mi vysvetlit a ked niekto bude vediet nech mi to rozpise a popripade vysvetli cely princip. Dakujem velmi pekne.
Zdravím,
zřejmě to máš z "moje škola" - tak? Odkazy. Závorky v jmenovateli ve zlomku bez integrálu mají o 1 menší mocninu, než v původním zadání. Vynásobením závorek v jmenovateli = ve skutečnosti stačí zjistit nejvyšší stupeň polynomu v jmenovateli. Potom do čitatele napíšeš polynom o stupeň menší.
např. pro Tvůj úplně poslední obrázek budu mít zlomek bez integrálu
, jelikož jmenovatel má nad závorkou mocninu (3-1=2). Když budu umocňovat jmenovatel (stačí 1. člen) dostanu
, proto polynom v čitateli bude 3. stupně (4-1=3).
Odkazů na Ostrogradského už zde bude více, toto byl jeden z prvních. Pokud bude třeba, doplním. Stačí tak na úvod? Děkuji.