Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer všem, mám takový problém, snažil jsem se ho najít ve spoustě učebnic a knížek, ale nemůžu tomu přijít nějak na kloub. Problém je ten že nevím kdy mohu nahradit limitu hodnotou?? Tedy pokud mám nějakou
kdy mohu za "X" dosadit 1??
Předem děkuji :)
Ahoj ↑ Optix:,
Pri klasickej definicii limity mozes pouzit toto pravidlo:
ak nahradenie x cislom 1 je vypocitatelne, mas automaticky limitu...
Ak nie je to tak, treba pouzit techniky vypoctu limit, ktore vdaka matematickym vlasnostiam nam daju odpoved ( napriklad prides k nepocitatelnemu vysledku 0/0....)
Prakticky, treba robit spustu cviceni, aby si ziskal automatizmy....
No jo no, cvičit, cvičit a zase cvičit. Já vlastně jediné co tak nějak umím ovládat je l'Hospitalovo pravidlo, ale to je bohužel dosti nevyhovující a nedostačující. Nemohl bys mi prosím poradit jaké způsoby se dají používat, například když mám takovýdle příklad:
Tak já jsem u tohoto příkladu postupoval tak že jsem to vytýkal, a pak jsem se pokusil určit co k čemu jde já jsem dospěl k výsledku 1, bohužel měla vyjít jedna polovina, tak nevím.... :(
↑ Optix:,
Mas pravdu, ze l'Hospital-ovo pravidlo moze pomoct, ale casto sa da mu aj vyhnut.
To je mozne aj v tvojom cviceni:
da sa vyuzit, ze 
Ten trik je vlastne pouzitie
co umozni zjednodusenie z
.....
Dost často se hodí užít Taylora, zde by to tedy bylo
kde využívám známého vztahu 
edit: pivo tomu kdo mi poradí jak se v latexu správně píše to "malé o"
↑ Wellcosh:
Zdravím,
je to dost malé (sebráno odsud)?
, případně velké
.
_\mathcal{O}, \mathcal{O}Mohu si, prosím, zvolit jiný nápoj? Jinak máme LaTeX písek, pokud je třeba.