Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. dnes jsem psal test a byl jsem presvedcen ze mám inverní matici správne, jelikož jsem ji 2x přepočítaval
řešil jsem ji tak že jsem si vypocital determinant matice A,det=2; pote jsem udelal transponovanou matici
ze ktere jsem pocitat adjungovanou s pomoci subdeterminantu a pote mi vysla inverzní matice dle použitého vzorce
.
zadání:
první řádek matice : 1 1 0
druhý řadek matice: 0 1 1
třetí řádek matice: 1 0 1
Mohli by jste mi to prosím přepocítat pres tento vzorec
?
Inverzní matice mi vysla:
první řádek matice : 1/2 1/2 1/2
druhý řadek matice: -1/2 1/2 1/2
třetí řádek matice: -1/2 -1/2 1/2
Na overenie vysledku pouzi W|A. Vyzera, ze to mas zle.
Mozes tam pocitat aj adjungovanu maticu aj transponovanu maticu aj determinant.
↑ Brano:
mohli by jste mi to prosim zkontrolovat, jelikoz tam nemohu najit chybu? děkuji
http://leteckaposta.cz/807899604
jeste tedy vynásobit 1/2 ale znaménka mi stále nevychazí:-(
↑ ((:-)):
Omlouvam se, první matice k tomu nepatrí, řešil jsem to pres adjungovanou matici(viz dolu, subdeterminanty)
toto je dobré zadání
http://leteckaposta.cz/858941535
děkuji za kontrolu
↑ hans66:
S tebou je to těžký. Hned v první odpovědi ti Brano ukázal návod, jak přes wolfram počítat adjungovanou matici. Stačilo se tam podívat a zjistil bys, že máš špatně ty prvky
, pro které
. Z toho už by ti možná došlo, že se máš podívat na definici adjungované matice, a nezapomínat tam psát ta znaménka.
Ty sem ale místo toho pošleš dvě další zadání, která se ke všemu musí odněkud idiotsky stahovat, a jedno je ještě špatně nebo co. A pak se divíš, že nikdo nechce odpovídat...