Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím, prosím, poradili byste mi s jedním příkladem?
30 studentů třídy je ozděleno do pěti šestičlených skupin. Jaká je pravděpodobnost, že Petr a Pavel budou ve stejné skupině?
Vím, že pravděpodobnost se spočítá jako počet příznivých výsledků / počet všech jevů ...
Spolužačka má v sešitě napsáno toto a já nevím, jak k tomu došla ... 
Prosím, pomůžete mi s tímto příkladem, nebo existuje i jiný způsob řešení?
Ahoj ↑ Katka1994:,
pri riešení tejto úlohy sa dá postupovať aj veľmi jednoducho - v podstate môžme hneď písať výsledok. Uvážme, že Peter je v niektorej zo skupín (je jedno, v ktorej). Okrem Petra je tam aj päť ďalších študentov - ak je Pavol ktorýkoľvek z nich, je to priaznivé nášmu sledovanému javu. Celkove je pre Pavla možných 29 umiestnení (ktorékoľvek miesto okrem Petrovho),
takže výsledok je
.
↑ Arabela:
Děkuji moc za reakci a odpověď ... ale abych pravdu řekla, tak jsem z toho pořád zmatená :-(
↑ Katka1994:, "vtip" tohoto riešenia je v tom, že si jedného z dvojice "fixujeme" - on proste niekde umiestnený je, a my hľadáme už len možné a priaznivé umiestnenie pre toho druhého.
Predstav si 5 skupín stoličiek, v každej je 6 soličiek. Niekde je Peter (v mysli si ho tam umiestni). No a teraz si uvedom, že keby Pavol sedel na ktorejkoľvek z piatich stoličiek v Petrovej skupine, je to dobré - takže máme 5 priaznivých možností. Celkove je ale pre Pavla k dispozícii 29 stoličiek - to sú tie všetky možnosti...