Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, mám takovej trochu banální dotaz... Nebyla jsem na úvodní hodině variací a potřebovala bych vysvětlit vzorec variací V(k,n) = n! / (n-k)!... Teda chápu, co značí n i k, ale nechápu ten vykřičník... Nemůžete to někdo trochu rozepsat? Nebo vysvětlit na příkladu? Například: Kolik dvojciferných čísel vytvoříme z: 1, 2, 3, 4, 5? Ve vzorci má být po dosazení 5.4.3/3!... Jde mi o ta čísla nahoře, proč tam není třeba 5.4.3.2? Podle čeho se počet čísel v součinu nad zlomkovou čarou řídí? Děkuji za odpověď.

↑ tiana:
Vykřičník se nazývá faktorial a je to zápis součinu čísel od nějakého n až po jeničku
n!=n.(n-1)(n-2)....3.2.1
7!=7.6.5.4.3.2.1
Vzorec tedy znáš a podle něj postupujeme
V(k;n) k - kolikatičlenná skupina, n počet prvků na výběr
Tvůj příkad
dvojciferné číslo...k=2
počet prvků na výběr...n=5
A co tedy dělá ten vykřičník? Když budu mít ve vzorci třeba 6! / 2!, tak to bude 6.5.4.3.2.1 a dole 2.1 ? Takže ten vykřičník říká, že do součinu dám všechna čísla za tím prvním včetně toho prvního (třeba s tou šestkou, tak tam bude šestka, pětka, čtyřka, trojka, dvojka i jednička?) Takhle to bude vždy?