Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, jak zjistím že je tato funkce konstantní?
PS: ted si nejsem přímo jist, jestli u arcsin(8x-1) nemá být náhodou arcsin(8x-2)... Nevím jestli tam má být jednička nebo dvojka..... Kamarád z toho psal test a chtěl ode mě pomoct a mě tenhle příklad zarazil...
Děkuji za pomoc

↑ Petr1992: Ak je funkcia konštantná, jej derivácia je rovná nule.

↑ Bati: Súhlasím, keďže wolfram mi to zderivoval a nula to nebola...
↑ Blackflower:
Jenom proto, že ti ukázal rozdíl 2 zlomků s jinými jmenovateli? Je to nula.
Ak
, tak
.
Ak si zvolim
take, ze
, tak
pre take hodnoty
, kde je
. (To su hodnotu z intervalu
, a
tu nadobuda vsetky hodnoty od
po
.)
Nas vyraz je teda
.
Patrilo by sa ale poriadne pozriet na definicny obor. A to riesenie cez derivaciu je asi priamociarejsie a jednoduchsie. (Toto riesenie bolo truchu neporiadne - napriklad
plati len pre
z intervalu
, a ja som vobec nekontroloval, ci som v tom odvodeni pouzival
len na veci z tohoto intervalu.)
No, já bych především potřeboval výpočet s tou derivací... A u těch cyklometrických funkcí s tou derivací trošku tápu.
Platí tedy, že funkce je konstantní, když je derivace rovna nule...
můj nedokončený výpočet vypadá takto:

výrazy bez x jde považovat za aditivní konstanty, které jsou rovny nule:

jednu polovinu lze chápat jako multiplikativní konstantu: 
a pro derivaci arcsinx aplikujeme vzorec:
a derivaci dáme rovno nule,
tedy platí:
Počítám zatím správně? Nebyl jsem si jist jestli výraz arcsin\sqrt{1-4x} mohu rozdělit na dva arcussiny, jestli jsem neporušil nějaká pravidla pro počítání...... A co aplikování vzorce arcsinx, udělal jsem tak správně? Mám tedy počítat dál, anebo to mám celé špatně? :-D
děkuji
↑ Petr1992:
Nie, nie je to dobre.
treba derivovať ako zloženú funkciu
Podľa WolframAlpha by to malo vyjsť takto.
Dajú sa tam pozrieť aj jednotlivé kroky. (Treba byť zaregistrovaný a dá sa pozrieť iba 3 takéto veci za deň.)
↑ kompik:
no, tak ta druhá fce mi vyšla takhle:

a tady jsem se zaseknul.... jak mám jít dál?
EDITACE:
zkusil jsem to vydělit čtyřmi, a vyšel mi výraz:
ale, nevím co ted s tím....
EDITACE:
jo už to asi vidím.... ta funkce vyšla vlastně stejně, jako ta první, když se roznásobí, ale s opačným znaménkem.... takže výsledek je nula, tedy je konstantní...
a kdyby v zadání bylo "Zjisti kde je tato funkce konstantní", tak co s tím udělám? dám tuto derivaci rovno nule a hledám X taková, pro která to platí?
Petr1992 napsal(a):
a kdyby v zadání bylo "Zjisti kde je tato funkce konstantní", tak co s tím udělám? dám tuto derivaci rovno nule a hledám X taková, pro která to platí?
To znie rozumne.
Samozrejme, nemá zmysel povedať, že funkcia je konštantná v jednom bode. Čiže sa potom treba pozrieť, či ti tam vyšli nejaké intervaly (s nenulovou dĺžkou) kde to je nula.
Ako bolo už viackrát v tejto téme spomenuté, ešte by bolo treba určiť definičný obor, čiže úloha ešte stále nie je kompletne vyriešená. (Na príklad ak by sa definičný obor skladal s viacerých intervalov, ktoré sú navzájom oddelené, tak z toho, že derivácia je nulová, ešte nevyplýva, že by sa funkcia musela rovnať tej istej konštante na celom definičnom obore.)