Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, učím se o elektrickém napětí a nechápu co to je. Nejde mi o tom, čím větší je tím je větší I. Nebo Když přidám druhý el. článek tak zdvojnásobím jeho velikost. Ale co to je jak si ho mám představit.
Napětí je "potenciální energie" (kladného) jednotkového náboje. Říká, kolik práce je elektron schopen vykonat.
Někdy je dobré si elektrické obvody představit jako analogii potrubí, ve kterých teče voda. Proud je zřejmě analogický průtoku vody, napětí zde říká asi "v jaké výšce voda teče". Když necháme vodu padat na mlýnek, je jasné, že větší výkon bude mít voda, která padá z větší výšky. Stejně tak větší napětí znamená větší výkon obvodu.
↑ Wellcosh:
Takže si el. napětí mohu představit jako volné elektrony ve vodiči, které se přesouvají vodičem určitým směrem.
přičemž mám v učebnici napsané, že se přesouvají rychlostí 0,1 mm/s. Pak nevím jak si představit velikost napětí, rychlost těchto volných elektronů není stále 0,1 mm/s a můžou měnit svou rychlost ?
To je trochu zavádějící, rychlost proudu tě vlastně moc nezajímá. Např. při střídavém proudu se elektrony hýbou chvíli jedním směrem a chvíli druhým směrem.
Takže napětí není ani tak kinetická energie (rychlost), jako spíš potenciální energie, tedy analogie gravitační potenciální energie ve vodních obvodech.
Zdroj napětí je tedy čerpadlo a jednotlivé spotřebiče v obvodu jsou vodní mlýny, na které musí voda padat, aby konaly práci.
↑ Wellcosh:
Takže když mám zdroj el. napětí. Tak je to materiál překypující volnými elektrony, které se tlačí do vodiče s menším počtem volných elektronů a ve chvíli, kdy se počet volných elektronů ve zdroji (např. el. článku) vyrovná s počtem volných elektronů ve vodiči, tak už zdroj napětí přestáva "tlačit" volné elektrony do vodiče a tedy nemá potenciál (el. článek je "vybitý") ?
↑ Wellcosh:
No dobře, ale když mám například jeden el. článek a v obvodu jedinou žárovku. Její vlákno se rozsvítí kvůli vysoké teplotě a při větším napětí se rozsvítí více. Však ta vyšší teplota, která je tedy závislá na větším napětí.
Co tedy rozkmitá ty atomy vyšší rychlostí, když přidám jeden el. článek. Však volné elektrony se tedy pohybují pořád stejnou rychlostí. Takže přidáním jednoho el. článku se nějak zvýší rozkmitání atomů v obvodu ? Asi by to bylo na dlouhé psaní...asi by jsem chtěl pořád vidět "něco" co ve zdroji napětí nutí nějaké částice k pohybu a čím více zdrojů bych přidával, tím větší síla by je hnala a tím rychleji by se přemisťovali obvodem nebo tím větší sílu by přemysťvované částice měli
Zdroj prostě přidává elektromagnetickou sílu, která nutí náboje k pohybu. Čím větší napětí, tím větší energii elektrony nesou. Když máš tedy jeden zdroj a jednu žárovku, elektrony vykonají veškerou práci na rozžhavení vlákna žárovky, a je jasné, že čím větší mají enegii, tím více práce vykonají a tím více žárovka svítí.