Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám menší problém, potřebuji nalézt inverzní matici k matici A=
1 3 5
6 0 -2
0 3 1
Mám v zadání, že ji musím vyřešit Gaussovou metodou, musím z ní tedy udělat jednotkovou matici a každý můj pokus skončil nezdarem...netuším, jak udělat z nuly druhého řádku a druhého sloupce jedničku. Díky za případnou pomoc.
Mno když hledáš inverzní matici pomocí Gaussovi eliminace, tak se to dělá tak, že si vedle teto matice napíšeš jednotkovou matici a tu původní se snažíš upravit na jednotkovou a ty samé úpravy děláš na jednotkové matici.

jeste je potreba kazdy radek necim vydelit, aby tam byla opravdu ta jednotkova matice
Nějak nechápu, jak se z této matice
stala tato
no a vlastně ani jak vznikla ta poslední, napsal bys mi prosím jaké operace se se kterým řádkem děly?
A tu poslední potom můžu udělat tak, že první řádek vydělím 13, druhý 78 a třetí -26 ?
prvni radek posledni matice vznikl z prvniho a posledniho radku predposledni matice
13*r1 + 2*r3
Stránky: 1