Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Shaker:
Ahoj,
toto je síce príklad z matematickej analýzy, ale nevidím tu limitu ani deriváciu ani integrál. A čo vlastne s tým príkladom potrebuješ?
Zdravím chtěl bych poprosti o výpočet daných příkladů:
1) matematická indukce důkaz 
2) 
3) 
1) jde o vyšetření spojitosti funkce 
2) tenhle výraz jsem zapomněl, je celý zderivovaný 
1) 
2) 
3) 
4) 
Pokud to půjde tak i nějaký lehký postup, děkuji.
První příspěv
Zdravím :-)
zkus použit doporučení a oblibenou stranku:
http://user.mendelu.cz/marik/maw/index.php
1) jde o vyšetření spojitosti funkce
- stačí nakreslit graf nebo dle vzoru: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5366
2)
- co je potřeba v tomto zadání?
1)
- per partes v=x, u´=e^{-x}
2)
po této úpravě otevřit závorky a pro "druhou část" použit substituce sin x = t
3)
per partes (bude potřeba opakovat)
4)
- podělit člen po členu v závorce a pak dat závorku na druhou nebo nejdřiv na druhou a pak podělit.
Pokud se nepodaří, tak se ozví tady. Hodně zdaru :-)
Zdravim. Mám docela problém s výsledkem u následujícího příkladu. Je to složená fce f(g(x)). Mám k tomu určit inverzní fci z této složeniny. A jaká pak bude hodnota pro tu inverzní fci když dosadim 81. Inverzní fci tu mám značenou jako M na -1. Takže se ptaj na výsledek m-1(81)=???
f: y=x+2*(druhá odmocnina z x) + 1
g: y= (x+1) to na 2
↑ pulec491:
do zápisu funkce f(g(x)) místo x dosazujes g(x):
toto je funkce "složeniny"
muzeme upravit (myslim, ze je potreba prekontrolovat, na kterem intervalu upravu provest můžeme):
a hledame funkci inverzni 
a prejimenujeme na 

snad OK :-)
Doporucuji prekontrolovat podminky uprav a def. obory.
ještě když jsme u toho.. Mám tu toho vícero. fce f(x)=e na 2x lomeno 5x.
f(x)=e2x/5x. Omlouvám se, ale neumim nějak s tim editorem a vůbec teď nestíhám se tu něco učit... Díky za postup. Já jsem se zaseknul někde u konce :(
↑ pulec491:
\frac{e^{2x}}{5x}
co se s tim ma delat? integoravat?
↑ kaja.marik: jj. Derivovat. Výsledek první derivace má být zaokrouhlen na celé číslo. f´(3)=??. Mocinky díky
↑ pulec491:
Ahoj :),

Snad jsem se někde neupsal .)
S těmi stacionárními body ti moc nepomohu, nějak nevím proč by se to mělo sčítat (?). Jinak jestli jde o součet bodů, tak vezmi jejich souřadnice (podoba [x; y]) a sčítej je po souřadnících.
↑ O.o: díky.. Nějak se mi v tom konečným výrazu ztratila 5 ve jmenovateli.. Takkže ještě jednou díky. K těm stac. bodům. Je to nějaký zamatený to jo ale jestli to neni jen kvůli tomu že mi výsledky cpem rovnou do copu přes net a ono to hned vyhodnotí. Takže to potřebuje asi jedno číslo aby to fungovalo.. Tak snad je to pro to.. Jinak ty stac body jsem počítal z tohoto:
f: y=(6x-odmocnina 3x na 2)
g: y=x na 3 - 3x na 2 - 45x-23
m: y=5x*e na x.
První vyšel f: A(144;-288)
druhý g: B(5;-198)
C(-3;58)
třetí m: D(-1;-1.83).... Ale jak to myslí s tim součtem neví ani bůh asi...:(
↑ pulec491:
postup výpočtu jsem nekontrolovala, ale k zadaní výsledku do online hodnocení - mužeš napsat přesně celou otazku (ne přeformulovaný pocit :-)?
Není na tom nic zmateného - je potřeba správně pochopit celé zadání i včetně uvádění výsledku :-)
OK?
↑ pulec491:
jak je zadani?
nebo
nebo úplně jinak?
↑ jelena: ahoj. Dobrý dobrý už jsem to vypočet a i dobře. Ten první nevyšel 144 jak před tim ale myslim že 6. Musel bych se podívat do sešitu. Děkuju Vám moc za ochotu a pomoc. Mějte se zatím pěkně, veselé vánoce, hodně dárků a veselýho silvestra. Čáo
Stránky: 1