Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 12. 2008 18:46

Katsushiro
Místo: Rožnov pod Radhoštěm
Škola: VŠB TUO - FEI
Pozice: student
Reputace:   

Dokazovací úlohy o dělitelnosti

Tak... Byl jsem týden nemocný, přijdu na gympl a vůbec nevím o co jde.... :-) Lépe řečeno, není mi vůbec jasný postup. Můžete mi pls poradit jak se takové úlohy řeší?
P.s.: Např.: mám dokázat, že 12/n^4-n^2 platí pro každé n\inR. Ještě pochopím, že 12=3.4 , ale tím moje vědomosti končí. Viděl jsem, nějaké n=3k, n=3k+1 ... a toto se pak dosazuje do tvaru n^2(n-1).(n+1) ... Ale vůbec nevím (jak už jsem někde psal :-) ) o co jde

#2 14. 12. 2008 19:05

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Reputace:   106 

Re: Dokazovací úlohy o dělitelnosti

Můžeš použít přímý důkaz. Dokazuješ, že daný výraz je dělitelný třemi i čtyřmi. Dosadíš tedy za n výraz "3k", popř. "4k" symbolizující číslo dělitelné 3 (resp. 4). k je z N (+0).

Pak upravíš ten výraz a zkusíš z něj vytknout 3 (resp. 4). Pak ten výraz v závorce musí být celé číslo, aby celý výraz byl dělitelný trojkou (čtyřkou).

Když to dokážeš pro trojku i čtyřku, tak máš důkaz pro 12.

Nebo ještě popohnat?

#3 14. 12. 2008 19:13

Katsushiro
Reputace:   

Díky... Snad jasné, pokud bys mohl, pls rozepiš to ať si sem jistý, že to mám dobře :-).
P.s.: A pro to n=3k+1 atd. to už dokazovat teda nemusím...?

#4 14. 12. 2008 19:33 — Editoval Pavel (14. 12. 2008 19:34)

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ Katsushiro:

$ n^4-n^2=n^2(n^2-1)=n^2(n-1)(n+1) $

Teď stačí uvážit, že $n-1$, $n$ a $n+1$ jsou tři po sobě jdoucí přirozená čísla. Je-li $n$ sudé, je $n^2$ dělitelné čtyřmi a tedy $ n^2(n-1)(n+1)$ je také dělitelné čtyřmi. Je-li naopak $n$ liché, pak  $n-1$ a $n+1$ jsou sudá,  $(n-1)(n+1)$ je dělitelné čtyřmi, a tedy $ n^2(n-1)(n+1)$ je opět dělitelné čtyřmi. Dokázali jsme tedy, že ať je $n$ jakékoliv přirozené číslo, je $n^4-n^2$ vždy dělitelné čtyřmi.

Protože $n-1$, $n$ a $n+1$ jsou tři po sobě jdoucí přirozená čísla, musí být z nich právě jedno dělitelné třemi. Pak je také součin $n(n-1)(n+1)$, tím spíše výraz $ n^4-n^2$ dělitelný třemi.

Dělitelnost 3 + dělitelnost 4 = dělitelnost 12.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#5 14. 12. 2008 19:36

Katsushiro
Reputace:   

↑ Pavel:
Moc díky, už je mi to jasné.

#6 14. 12. 2008 20:34

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ Katsushiro:Druhá možnost je hrubá síla. Tedy dokazovat dělitelnost třemi tak, že to rozdělíš na případy n=3k,n=3k+1,n=3k-1 a dělitelnost 4 rozdělením na n=4l,n=4l-1,n=4l+1 a n=4l+2. Můžeš u toho využít faktu, že $a|(b+ak)^t-b^t$, takže místo 3k+1 stačí psát 1, místo 3k-1 psát -1 apod. Stačí nám tedy ověřit že
$3|0^4-0^2$
$3|1^4-1^2$
$3|(-1)^4-(-1)^2$
analogicky pro dělitelnost 4.

Takovéto řešení není elegantní, může být ale rychlejší, pokud elegantní cesta není vidět. Bohužel nestačí projít jen jednu větev, jak by se mohlo zdát z Haloganova příspěvku.

Další častou cestou jak ukázat, že a|f(n) pro nějakou funkci f a všechna přirozená n, je indukce. V bázovém kroku se musí ukázat, že a|f(1) a v indukčním že a|f(k+1)-f(k). Pak z indukčního předpokladu, že a|f(k), dostáváme a|f(k+1) (když a dělí dvě čísla, dělí i jejich součet) a důkaz je hotov.
V našem případě by to znamenalo dokazovat, že 12|4k^3+6k^2+2k, což je tak trochu z louže pod okap :o)

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí