Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer,
poprosil by som o kontrolu jednoho príkladu..
zadanie: riešte diferenciálnu rovnicu pomocou Laplaceovej transformácie s počiat. podm. fkcie:
ide mi hlavne o tú prvú stranu, na druhej som rešil len parciálne a tie by mali byť dobre..

a ešte som sa chcel spýtať či neexistuje nejaký rychlejší spôsob na riešenie parciálnych zlomkov.. C a D som dostal zachvílu ale to A a B mi celkom trvalo, a to na skúške neviem či bude tolko času:D.. ďakujem
↑ nERv:Ahoj, možno len chyba v znamienku pri y(t)=............exp(3t)
kontrola na poč podm.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=+% … +%2C+t%3D0
a stroj samostatne
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y% … 280%29%3D2
ináč sa nedá tomu pracnému postupu vyhnúť, snáď len maticovo(?) ale keď sú "blbé" koeficienty tak je to otročina vždy. Držím palce ide ti to dobre....:-)
↑ pietro:
Zdravím, Peter, a děkuji za kontrolu.
tak je to otročina vždy
Jen doplnění k parciálním zlomkům - pěkný přehled metod je zde.
Pokud kolega použije zápis na 2. papíru nad takovou začmáranou plochou (dokud ještě nemá roznásobené závorky), tak zakrývací metoda pro dosazení p=-1 dává D, p=3, dává C, p=0 (společně s předchozím výsledkem) dává A, tedy na výpočet už jen B.
Ale celé jsem nekontrolovala, beru tento řádek jak je.
Zdravím,
pokud nezapomeneš, že pro vyjádření
musíš podělit celou pravou stranu výrazem
, potom určitě můžeš tak, jak jsi provedl. Teď budeš každý zlomek ve výrazu
(v prvním jmenovateli je +)
rozkládat na parciální samostatně (což mi přijde snad i více pracné).
ještě jednou pro jistotu opakuji, že celé není překontrolované.
↑ miloss:
zde je přes 54 tisíc témat a ausgerechnet to musíš uložit sem. Příště si, prosím, zakládej nové téma na nový dotaz viz pravidla. A kontrola online nástrojů.
Pokud vidím všechno dobře, tak v 5. řádku máš
, když jsi přenesl napravo, tak chyba ve znaménku - tak snad jsem s kontrolou skončila :-)
Jinak myslím, že postupu rozumíš.
↑ miloss:
"ještě jedná otázka" - to bych musela vidět od původního zadání, abych tomu věřila - nechybí číst závorek? A do nového tématu prosím.
Stránky: 1