Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
vidím, že pravidla jsi dosud nedočetla. Část témat jsem zamkla - pokud máš zájem, umístí, prosím, Tvé studijní materiály a budeme společně v nich hledat přesný postup. Děkuji za pochopení.
Ahoj, se jinak zapíše jako
. Použijeme pravidlo pro derivování mocnin, kde
se derivuje jako
a dostaneme výsledek 
V druhém příkladě rozložíš čitatel na součin dostaneš
Zkrátíš čitatel a jmenovatel a zbyde ti jen
zderivuješ a dostaneš výsledek 
↑ bonifax:
Zdravím,
Tvůj příspěvek na chvilku skryji, text pošlu Tobě po PM. Potom otevřu, až kolegyňka prokáže vlastní snahu. Pravidla jsou pravidla. Děkuji za pochopení.
↑ Leam:
děkuji, 1. zadání dobře.
Druhé zadání je derivace podílu - máš vzorec? Pokračujte, prosím, s kolegou ↑ bonifax:. Kontrolovat můžeš pomocí MAW. Zdar přeji.
f´(x) * g(x) - f(x)*g´(x)/g(x)^2 - to je podílu... Takže nevím jestli chápu, že f(x) je celý horní člen x^3-1 ? A jak se derivuje -1 ? to zderivuji tak že to tam už není ne ? A prosím nemohu řešit s bonifax, když nevidím jeho příspěvek ...
↑ Leam:
příspěvek kolegy jsem odkryla, ale tam je zrovna chyba, jak sám píše.
Vzorec máš dobře, až na závorky - tedy (f´(x) * g(x) - f(x)*g´(x))/(g(x)^2)
ano
, 
Tak si to s kolegou pomaloučku rozepište.
Kolego Bonifac - prosím o podporu místních pravidel - tedy více samostatné snahy. Bohužel, máš chyby - snad nehoří - tedy pomalu a postupně. Děkuji a dobrou noc.
↑ bonifax:, ↑ Leam:
výborně, děkuji :-)
bonifax napsal(a):
BOŽE TOE HNUS TEN LATEX VŮBEC SE V TOM NEDÁ PSÁT :X
Velká písmena, nevhodný komentář k místní TeXnické vymoženosti - za odměnu jsem Tobě přidělila titulek - zatím na měsíc. Zdravím :-)