Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nedokazem si poradit s nasledujucou sustavou rovnic (znamienko * neznamena sucin, ale komplexne zdruzenie):
ab*-a*b=-i
aa*=3/4
bb*=1/4
Skusal som si ich aj rozlozit na realnu a imaginarnu zlozku (z=a+bi), ale vznikla mi sustava rovnic s komplexnymi koeficientmi a a b, co odporuje postupu vypoctu.
↑ yagmi: Ahoj, pozri aj toto
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … 29%3D1%2F4
↑ pietro:
Dakujem, ale to je to, o com som hovoril, ked sa pozries na tie riesenia konstant x, y, u, w, tak ti nutne vyjde minimalne jedna hodnota imaginarna. Nech je imaginarna hodnota y, potom cislo a=x+iy bude realne a tym padom aa* nebude (x+iy)(x-iy), kpretoze povodny predpoklad je, ze tie konstanty su realne. Aj ked si skusis dosadit niektore z odporucanych rieseni do zadania, tak ti to nevyjde.
↑ ((:-)):
Tak potom ale neviem, kde je chyba. Skusme si napriklad dosadit niektore odporucane hodnoty z wolframu:
a=x+iy=1+ii/2=1/2
b=u+iw=0+i/2=i/2
po dosadeni do povodnych rovnic:
aa*=1/4
bb*=-1/4
ab*-a*b=-i/4-i/4=-i/2
Nevysla ani jedna rovnica
Uz len z definicie komplexneho cisla a=x+iy plynie, ze hodnoty x, y su realne a pri strucnom pohlade na riesenie wolframu, zistime, ze to nie je splnene
↑ yagmi:
Zdravím,
odkud je úloha?
Mně vychází, že poslední 2 rovnice splňují body na kružnicích se středem (0, 0) a s poloměry a
.
První rovnice po úpravě je a s podmínkou dalších 2 rovnic mi to také nešlo dat dohromady (ale jen tak na pohled) - přidáno (05.02.2013 11:05 - zapomněla jsem napsat, že máme soustavu 3 rovnice 4 neznámé, tedy s potřebou parametru.
↑ jelena:
Uloha je z kvantovej mechaniky, podstatou je najst komplexne koeficienty vlnovych funkcii, http://physics.muni.cz/~chaloupka/F5030 … lismus.pdf priklad c. 3.8
Napokon sa mi podarilo dokazat, ze uloha nema riesenie, k comu prikladam svoj postup (bod c v dokumente)
↑ yagmi:
děkuji, teoretické podstatě problému asi rozumět nebude (tedy ne rovnou hned, musela bych se soustředit). Ale z toho, jak jsem napsala ↑ příspěvek 6: - pokud dám předpoklad, že x,y,u,w má být reálné, tak zvolím si jeden parametr (reálný), potom ve výsledku dostanu další 2 reálné, ale jeden výsledek je komplexní číslo. Také tak máš? Děkuji.
Stránky: 1