Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mohli byste mi prosím pomoci?
Řeším problém: "Kolik je permutací n prvků s právě jedním pevným bodem?"
Moje úvaha je taková, že pokud mám jeden pevný bod zbylé prvky mohu zpermutovat (n-1)! a právě ten jeden bod mohu umístit n způsoby tedy výsledek je --> n*(n-1)! = n!. Je to takto správně?
Co kdyby by byli dva pevné body?
Tak teď nevím jestli jsi mi tímhle chtěl dát najevo jako že je moje úvaha správná nebo ne, protože jsem se akorát utvrdil v tom že jsem uvažoval správně, tak jestli to byl záměr tak děkuju :)
Spíše mi vrtá hlavou ty dva pevné body ... mějme tedy tyto prvky pokud chci utvořit permutaci s 2 pevnými, pak mám navýběr (n-2)! ale pak dál nevím, nemohl bys mě trochu pošťouchnout a nasměrovat?? :)
Úplně z cesty neuvažuješ, ale všechno sis neohlídal. A nějak jsem doufal, že když si vypíšeš všechny permutace 3 (nebo 4) prvků a poctivě spočítáš pevné body, tak to bude snazší než nějaké vysvětlování. V té své úvaze totiž zafixuješ 1 bod, ale už nehlídáš, aby se další pevný bod neobjevil v té permutaci zbytku.
A jo děkuju až teď když jsi mi to napsal naprosto po lopatě, jsem si všimnul že já sám jsem tam napsal právě jeden, to mi tu úlohu značně zkomplikovalo, teď mi tedy vyšel poloviční počet, ale stále nevím jak přijít na nějaký obecný vzorec, tedy jestli existuje.. neboť mi třeba u 4 prvkové a dvou pevných bodů vyšla pouze jedna permutace což se mi moc nezdá :((
Vidím, že téma je už vyřešené, ale přihodím svůj výtvor. Jednak pro kompletnost a druhak tím třeba vyprovokuju někoho, kdo mi napíše, že se v tom hrabu hrozně neobratně a přidá nějaké úžasné a jednoduché řešení, které ta úloha třeba má.
Koment k předchozímu vývoji tématu:
Ahoj ↑ anes:,
Len male doplnkove citanie
http://mathworld.wolfram.com/Derangement.html
Stránky: 1