Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
tak si tady už připadám jako neustálý přispěvatel nových úloh :)...ale tedy jsou všichni tak chytří, že nevím, kam jinam bych se obrátil :))
Prosím o pomoc s touto úlohou. Vyšlo mi (asi špatně), že obsah velkéhobílého čtverce je poloviční než obsah velkého vyšrafovaného čtverce (atd..). Když ale poté jednotlivé obsahy seštu, vyjde mi pokaždé 2:1. A to je je špatně...tak co s tím? :)
děkuji předem !
Zdravím,
doporučuji zakreslit si čtvercovou síť do obrázku tak, aby odvěsna nejmenšího šrafovaného trojúhelníku byla strana čtverce. Pak by se mohla úloha zdát o poznání jednodušší. (jinými slovy zavést plošnou míru jeden čtvereček čtvercové sítě)
Stačí takto?
↑ mp3jj:
Půjdu postupně
1) největší čtverec ( šrafovaný ) má stranu a - obsah tedy
2) menší čtverec (bílý) - strana je spojnice středů vedlejších stran a platí, že rozměr této strany je polovinou úhlopříčky čtverce většího, tudíž - obsah tedy
3) další čtverec ( menší šrafovaný ) má stranu a obsah
- takže poměr obsahů šrafovaných je 1:4
no a pokud už vidíš tu posloupnost úvah, tak nejmenší čtverec bude mít obsah čtvrtinový, ale toho bílého (2) tudíž
jinak řečeno, jestliže se rozměr strany čtverce změní krát, pak se obsah změní
krát
↑ mp3jj:
Zdravím,
úloha byla diskutována (viz nákres kolegy) - případně pohledej témata stejného autora - zřejmě stejný test. Ať se vede.
Tak už jsem na to přišel - problém je v tom, že se od toho obsahu musí odešíst vždy obsah toho čtverce, který je v něm.
Obsahy jsou tedy od největšího postupně:
Když to dám do poměru jako v příspěvku výše, tak to vyjde také 5:3.
↑ Arabela:
ano, je to správně :)
Děkuji všem!!