Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ospravedlňujem sa, pokiaľ to píšem do nesprávnej sekcie. Som v prvom ročníku na MFF UK. Ale rozmýšľam o prestupe. Nie ani preto, že by škola bola pre mňa príliš ťažká, ale takmer každá skúška je tu riešená písomne a mám s tým problém. Už na strednej škole som začal pociťovať takéto problémy, aj učitelia mi to hovorili, keď som z písomiek dostával extrémne nízke počty bodov, moja fyzikárka mi hovorila, že akonáhle mi dá písomku, tak zapomeniem, ako sa počíta. Inak som na strednej mal výborný priemer. Máme v rodine lekárov a vraj také poruchy koncentrácie jestvujú, no nebol som na psychiatrickom vyšetrení(nikdy). Naozaj by som veľmi túžil študovať fyziku, ale mám pocit, že s mojimy problémami asi ťažko na škole s takýmto typom skúšok. Dokázali by ste mi, prosím, poradiť, či jestvujú v ČR alebo SR nejaké školy, kde nie je všetko riešené písomne? Prípadne či by ste dokázali poradiť, ako moju situáciu riešiť, či mám vyhľadať lekára? Ono aj po písomke, cez písomky sa cítim ako v tranze a aj keď napíšem totálnu hovadinu, ako 2+2=9, tak si to nevšimnem ani po kontrole, no po písomke, keď to všetko opadne, tak ako si v hlave premietam príklady a riešenia, tak hneď nachádzam všetky chyby, čo som spravil.
Ahoj,
Tazko ti radit. Myslim si, ze skoro vsade je robenie ustnej skusky podmienene uspechom na pisomnej. Niekedy, pisomna skusa je zamerana len na teoriu a ustna na riesenie cviceni a problemov. Ale na to nie je ziadne pravidla, lebo to zavisi na profesorovy.
Dobra taktika je mozno, si rezervovat jeden den v tyzdny, a robit nieco co sa podoba skuske a to v takych podmienkach ako prebieha normalne ta skuska...a aj co sa tyka v casovych podmienok.
Cela uspechom v tvojom studiu.
No já měl podobný problém. Býval jsem strašně zbrklý, nepřečetl jsem si celé zadání nebo jsem si ho i domyslel. Postupem času jsem se snažil soustředit a vše bylo OK. Pokud látku opravdu umíš a soustředíš se, tak to musí jít.
Druhá věc je, jestli to je psychického rázu, že třeba začneš být nervózní a nemyslí ti to. . .
↑ miso_svk:
Slyšel jste někdy o oboru Matematické inženýrství? Pokud ne, doporučuji
http://www.math.fme.vutbr.cz/default.as … ;article=8
(možná, že se za nějaký ten rok sejdeme v učevně :-)

↑ miso_svk:
Ahoj, škúšal si o tom hovoriť s profesormi? Pokiaľ je to skutočne niečo zdravotné, môžu byť ochotný ťa vyskúšať nejakým iným spôsobom, . Taktiež UK má podporu pre študentov so špeciálnymi potrebami. Neviem ako to tam funguje ale na Tvojom mieste by som sa skúsil popýtať, či by Ti nevedeli nejak pomôcť.
Tu je adresa kancelarie studentov so specialnymi potrebami
http://www.cuni.cz/UK-297.html
Tak ak sa tam popýtaš, tak za to nič nedáš.
↑ miso_svk:
Ahoj. Podle toho, jak to popisuješ, bych řekl, že Ti při písemce vypovídají službu nervy, a proto bych Ti doporučoval
obrátit se na psychiatra, což není nic dehonestujícího, mnozí lidé ve významných a zodpovědných postaveních jsou
u nich "pečení - vaření", jak se říká v Česku. Na neurotické potíže existují přinejmenším psychofarmaka, která dělají
takřka zázraky (píši to na základě vlastní zkušenosti).
Ve vyšších ročnících, až vás bude méně, ten důraz na písemky jistě opadne, tak zkus vydržet. Držím palec !
↑ miso_svk: měl jsem jednu spolužačku, která při písemce byla také v nějakém větším stresu, než my ostatní, vždycky měla po těle červené fleky velikosti palačinky, třeba na krku, na hrudi, na zádech, když jsem ji vezl na scio testy, tak se mi ze stresu vyzvrátila v autě, jinak se přimlouvám za názor ↑ Rumburak: ohledně odborníků
můžeš zkusit diazepam, já jsem po něm dělal zázraky, teda ne že bych měl problém jako ty
zkusím se jí v dohledné době zeptat, jestli to nějak řešila, ale myslím si, že ne
↑ miso_svk:Ide aj o to, co vlastne chces po skonceni skoly robit. Ak chces profesionalne pracovat v matematike, ale aj fyzike, nevyhnes sa pisomnej formulacii svojich uvah. To je ale obvykle nielen v hard, ale aj soft sciences. Podla toho, co pises, by ti mozno vyhovovalo studium herectva alebo niecoho pidobneho, ale to uz musis ty sam vediet, ci mas o nieco take zaujem a predpoklady.
↑ vlado_bb:
Ahoj.
Řekl bych, že co kolegu stresuje, není napsat matematické pojednání na dobře promyšlené téma, když je k tomu dostatčná
časová reserva, ale napsat písemku "tady a teď . Myslím, že mu rozumím.
↑ miso_svk: Ahoj, písomný prejav myslím netreba nijak zvlášť preceňovať nad ostatnými. Keď máš cit pre matiku fyziku ten ti zostane vždy v tvojej mysli. To je hlavná priorita. Písomný prejav je iba obyčajné sejvovanie myšlienky na pamäťové médium.