Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, potřeboval bych poradit s tímto příkladem. V řešení je uveden výsledek 2,32 cm a já potřebuji znát postup výpočtu. Jen by mohlo být dobré vědět, že se jedná o příklad 50, kapitola 13 ze sbírek úloh BĚLOUN. Předem děkuji.
Já to vypočítám přes podobnost trojúhelníků.
Když si v trojúhelníku ABC uděláš výšku a spočteš jí, podle Pythagorovy věty ti vyjde
(zaokrouhleně).
V pravým dolním rohu trojúhelníka ABC je malý trojúhelník, který má výšku (vlastně jakoby odvěsnu) tu modrou linku, tedy stranu čtverce x, kterou chceme vypočítat. Jeho spodní odvěsna je velká
protože celá strana |AB| má 5cm a když od ní odečteš x a pak vydělíš 2 (protože ty trojúhelníčky jsou tam 2 stejné), dostaneš to, co jsem napsal.
Pak podle podobnosti musí platit, že
, neboli poměr velkých odvěsen musí být stejný jako poměr malých odvěsen.
Když si za y dosadíš a vyjádříš si x, vyjde ti
(zaokrouhleně).
Když máš 2 trojúhelníky, které majní všechny úhly stejné, tak tam platí věta o podobnosti. Tedy, že nejdelší strana jednoho ku nejdelší straně druhého se rovná stejnému poměru jako nejmenší ku nejmenší atd...
Třeba ten malej trojúhelníček nahoře je taky podobnej s tím celým ABC protože jsou oba rovnostranné.
VĚTY O PODOBNOSTI TROJÚHLENÍKŮ
uu - "Dva trojúhelníky jsou podobné právě tehdy, když se shodují ve dvou vnitřních úhlech"
sss - "Dva trojúhelníky jsou podobné právě tehdy, když se shodují v poměrech délek třech stran"
sus - "Dva trojúhelníky jsou podobné právě tehdy, když se shodují v poměrech délek dvou stran a úhlu jimi sevřeném"
Hele promiň, ale pořád mi to do té palice neleze - znám ty věty co píšeš, ale nemohu se vyznat v tom, které strany dáváš do poměru => výška celého trojúhelníku lomeno neznámá strana čtverce???
Dík za snad poslední vysvětlení.
protože dosazuješ za y=(5-x)/2
Jak jsem říkal. Když od 5 cm odečteš x, něco ti zbyde. A to něco je součet podstav těch 2 malých trojúhelníků - toho nalevo i napravo. My ale chceme jen podstavu toho napravo, takže to celé dělíme 2 :-)
No dosadíš za y zlomek a násobíš to v, čili dostaneš zlomek, kde nahoře je (5-x)v a dole je ta 2.
Tomu s tím x se říká vytknutí x. Když vidím, že se nachází v obou sčítancích, tak ho vytknu a do závorky dám to, co zbylo ze sčítanců)
↑ zdenekO:
Co potřebuješ na tom trojúhelníku vypočítat?
Pokud chceš výpočet pak by bylo potřeba sem napsat
alespoň nějaké zadání příkladu.
Stránky: 1