Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
co jsem zkontrolovala:
a) řekla bych, že použití vzorce pro x na intervalu -L až L by bylo pohodlnější - jak jsi rozdělil, tak je to zdrojem chyb a osobně nevidím důvod takového dělení.
b)
mám stejně,
c)
mi vyšlo 0 (překontroluj také ve WA (na 2. papíře, 2. řádek na začátku dosazuješ 0 a (-1) má být (-cos(0)...-(-cos(pin)...
d) při výpočtu
řádek nad f* jsi nedosazoval (-1) v první hranaté závorce a při dosazování v 2. hranaté závorce jsi ztratil (-) před (-cos(0)).
Myslím, že celému postupu prospěje nerozdělovat to na intervaly (-1 až 0) a (0. +1).
Díky, jednu chybu v
som opravil a aj viem ako sa stala. Takisto mi to vyšlo
.
Bohužiaľ neviem ako sa používa taký vzorec a z tej wikipedie som to moc nepochopil. Pre krátkosť času asi budem musieť veľmi dôkladne skontrolovať ten rozdelený integrál.
Ďakujem
↑ miloss:
Nemáš za co. Máš asi zafixovaný postup, ve kterém se na intervaly dělilo (funkce byla zadána po částech, nebo obsahovala absolutní hodnotu?)
Nevidím žádný důvod, proč nemůžeš přepsat 
Obdobně pro sinus. Bohužel, už se nezobrazuji řešení od kolegy - měl stejné zadání a použil jak vzorec z Wikipedie, tak i doporučení kolegy Olina. Snad pomůže projít alespoň debatu.
Pro vzorec z wikipedie máš
a zbytek je jen dosazování do vzorců (zcela okopírováno):
Wikipedie napsal(a):
Fourierovu řadu na intervalu
, tzn.
Fourierovy koeficienty pak získáme ze vztahů
Ať se podaří.
mně se to zdá v pořádku, jen na závěr 4. řádku odzdola už nemá být dx a v zápisu bych používala tuto formu pomocí závorek, aby bylo vidět, kde končí argument cos(...) nebo sin(...) a kde je zlomek, který už do argumentu nepatří.
Stránky: 1