Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
teď jsem rychle nastudoval "elasticitu funkce", doteď jsem se s tímto nesetkal, ale podle googlu by to mělo být:
Takže je třeba z rovnice
vypočíst x_0, dále spočítat první derivaci a všechno nacpat do vztahu výše.

Promiň, ale takhle to nefunguje, já ti rád poradím, ale počítat ti celý příklad? Nejsem automat na počítání příkladů, třeba ti pomůže někdo jiný.
Návod, který jsem napsal výše, stále platí.
btw: k čemu to tak nutně potřebuješ?
mne je všetko nejasné z toho príkladu, chápeš .. ja som myslel že toto forum funguje tak že ludia čo vedia daný príklad vyrátať pomôžu ľudom ako som ja ... ja proste potrebujem vidieť celý vyrátaný príklad aby som tomu aj pochopil .. a sám na to neprídem ani do silvestra .. to je také strašné hodiť sem pár riadkov, keď vie ten príklad niekto rátať .. diki za pochopenie
Jenže řešení se skládá přesně z těchto kroků:
Nalézt 
Určit 
Vypočítat
.
Dosadit to do vzorce, který uvedl kolega ↑ Hanis:. Jestli tento příklad neumíš spočítat, tak to znamená, že je v nějakém z těch kroků problém. Proto po tobě chceme vlastní postup. Napiš co je podle tebe
, bez toho nemají další rady smysl.
Kolego, nezoufejte. Zkusíme to spolu.
1. Z rovnice
ke třeba zjistit hodnotu x, když víme, že p=3. Hodnota x=3/2 je špatně. Překontrolujte si výpočet - mělo by vyjít x=2.

Najlepsie vyuzit vztah 
pri derivovaní si napísať
A to derivovat ako zloženú funkciu.
co sa týka výpočtu x0, tak jak kolegové psali vypočíta sa z rovnice
Tam pomôže odpočítať 1 od obidvoch strán a napísať
Budeš to vedieť?
↑ maTO77:
Ne, vidím, že máš problémy se základními věcmi. Doporučil bych ti nastudovat si, co je to derivace a jaké jsou derivace základních funkcí. Dříve než začneš řešit úlohy, ve kterých se derivace aplikují. Základní přehled máš tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Derivace#E … .AD_funkce
Pro kontrolu ti to tady napíšu