Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 02. 2013 22:58

steve316
Zelenáč
Reputace:   

laska k matematike

Ahojte rad by som sa vas spytal na nazor,... V poslednej dobe je cim dalej tym viac ludi ktori matematiku nemaju radi, alebo jej nerozumeju chcel by som vediet odkial to prameni ta nechut k matematike? Je to skolstvom, ucitelmi alebo ziakmi? Ako si clovek vypestuje vztah k matematike? A kedy je uz vazne neskoro sa o matematiku blizsie zaujimat? Ja som nikdy z matematiky neexceloval ale fascinuje a zamyslam sa nad nou,...

#2 10. 02. 2013 23:13 — Editoval teolog (10. 02. 2013 23:17)

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: laska k matematike

↑ steve316:
Zdravím,
v první řadě si nemyslím, že by bylo čím dál více lidí nemající rádi matematiku. Podle mne je množství těch, kteří matematiku nemají rádi, víceméně stejné.
A v druhé řadě, matematika je specifická velkou mírou abstrakce a nutností hodně přemýšlet určitým způsobem. Obojí je pro velkou část lidí prostě náročné.

Pozdě na studium není nikdy. Já osobně jsem na základce byl v matematice spíše podprůměrný student, většinou jsem měl trojky. Na gymplu jsem byl takovým jednookým polokrálem mezi slepými, celkem mi to šlo, ale nějak zvlášť mne to nebavilo. Ale nakonec jsem z matiky maturoval, za tři. Na vysoké škole (odborná geografie) jsem měl jednu zkoušku z matiky a docela mne to bavilo, dokonce jsem měl ze zkoušky jedničku (jediná jednička z důležitých předmětů). Pak jsem hodně divokou shodou okolností učil matiku jako krátkodobý záskok na gymplu. Záskok se protáhnul na celý rok a během toho roku mne začala matematika opravdu bavit a zajímat. Nakonec jsem studium odborné geografie zanechal a po letech vystudoval učitelství zeměpisu a matematiky.

Mimochodem, ani já jsem z matematiky nikdy neexceloval, což platí i teď. Ale prostě mne ten předmět baví :)

#3 11. 02. 2013 20:44 — Editoval Aktivní (11. 02. 2013 20:48)

Sherlock
Škola: PřF MUNI
Pozice: student
Reputace:   33 

Někde v článku na Realisticky.cz autor nezájem studentů/žáků o matematiku (a třeba i o fyziku) odůvodňuje tak, že v matematice je pro úspěšnost nutné udržovat si znalosti  předchozí látky i po dlouhé době (třeba po roce).
Kdežto například v dějepise se stačí "jednou" naučit a pak to "zapomenout" :) , protože v budoucnu už to potřebné nebude.

#4 11. 02. 2013 21:26

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ Aktivní:V predchadzajucom prispevku je postihnuty jeden z dolezitych dovodov vseobecneho odporu k matematike. Dalsim je podla mna fragmentacia celeho nasho zivota. Vsetko je rozsekane na male kusky - vysielanie rozhlasovych a televiznych stanic, aj pracovny cas mnohych z nas. Az na vynimky nenecha nijaky rozhlasovy alebo televizny moderator povedat hosta v relacii viac ako dve az tri suvisle vety. Akakolvek hlbsia uvaha je odrazena slovami - to je uz prilis zlozita problematika. Vsade sa presadzuje povrchnost na ukor dokladnosti. Teda, vsade asi nie, ale v mediach celkom urcite. V takomto prostredi je celkom zakonite, ze veda, ktora k pochopeniu svojich aj tych najzakladnejsich principov (infimum, limita, integral, ...) vyzaduje SUVISLY cas sustredenia aspon 30 minut (a nie desat izolovanych trojminutovych klipov) nema sancu. A matematika takou vedou celkom iste je.

#5 14. 02. 2013 09:49

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

Ahoj.
Myslím si, že většina těch, co nemají rádi matematiku, jí (velmi) nerozumí. A taky naopak. Ti, kteří jí (trochu) porozuměli, ji pak mají rádi. Na učiteli určitě záleží (sama nevím, jestli jsem se začala zajímat o matematiku díky učiteli nebo díky tomu, že jsem na ni vyspěla).

Klíčem k matematice považuji aspoň intuitivní ovládání logického formalismu. To pak umožní příjemné samostudium.
Souhlasím s předchozími příspěvky.

Ale jsem jen studentka, žádný matematický expert.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#6 14. 02. 2013 10:31

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Ahoj.

Můj názor na tuto věc:

Postoj k matematice se vytváří ve škole.  Jde o to, že zatímco ke zvládnutí většiny jiných předmětů stačí obecné studijní předpoklady,
jejíchž základem je paměť, ke zvládnutí matematiky je potřeba (i) jiný druh talentu, jehož základem je specifický způsob myšlení.
Je logické, že pro studenty, kteří tímto druhem talentu nejsou obdařeni, je povinné studium i běžné školní matematiky krutou životní
zkušeností.  Stejně by tomu bylo například i s hrou na housle, pokud by se stala povinným školním předmětem.

#7 14. 02. 2013 11:00

Arabela
Reputace:   181 
Web

Ahoj.
Ja som si matematiku zamilovala už vo vyšších ročníkoch základnej školy, keď som zistila, že v nej možno samostatne objavovať vzťahy a súvislosti. A hoci moje "objavy" boli ľudstvu ako takému dávno známe, mne prinášali neopísateľnú radosť! Bola to čistá radosť z objavovania, nesúvisela s výsledkami v nejakých súťažiach (ktoré prišli neskôr), ani s pocitom, že ja som nejakú tú súvislosť videla a iní nie... Práve naopak: ďalším zdrojom radosti pre mňa bolo ukazovať a vysvetľovať iným, tým, ktorí mali o to záujem, čo platí a prečo to platí... Z povedaného je jasné, že voľba mojej budúcej profesie bola viac-menej jasná - učiteľstvo matematiky a nejakého ďalšieho prírodovedného predmetu (vyhrala to vtedy fyzika pred deskriptívnou geometriou, neskôr pribudla tak trochu aj informatika).
Súhlasím s Rumburakom, že isté predpoklady na štúdium matematiky sú nevyhnutné (hovorilo sa tomu kedysi, že treba mať "bunky" na matematiku). Ja ešte dopĺňam (po mnohoročnej praxi z vyučovania matematiky), že dokonca jednotlivé partie matematiky si vyžadujú isté špecifické predpoklady (len si porovnajme napr. algebru, stereometriu, kombinatoriku,...)
Vo svojej pedagogickej praxi som sa vždy snažila o to, aby si matematiku zamiloval každý, kto len trochu môže a má na to...
Robila som všetko pre to, aby študenti matematiku nepovažovali za nevyhnutné, či dokonca zbytočné zlo!
Snáď sa mi čosi v tom smere aj podarilo...
Iba na okraj vyjadrenie jedného "štvorkára": Ja som síce bunky na matematiku nikdy nemal, ale tú kvadratickú rovnicu som sa (nakoniec) naučil riešiť úplne perfektne. Mám z toho dobrý pocit!

server.gphmi.sk/~domanyov

#8 14. 02. 2013 21:55

miso16211
Πυθαγόραc
Pozice: n/a

ak sa môžem zapojiť, podľa mňa strašne vela závisi od učitela, ako latku vysvetli, aku metódu používa. Mnoho ľudia na gymnáziu, na ktoré chodím si myslí že som matematicky génius a že by som mal isť na VŠ Praha, alebo Bratislava.

Pritom moje znalosti nie su nijak nadpriemerne, povedal by som priemerne(Jelena to určite vie). Maju neuveriteľne predsudky k matematike aka je strašne ťazka, lebo zrejme nemali alebo nemaju dobrých učiteľov matematiky.

#9 22. 02. 2013 19:08

filius
Zelenáč
Škola: STŘEDNÍ ŠKOLA ŽELEZNIČNÍ A STAVEBNÍ, ŠUMPERK, BULH
Pozice: Student
Reputace:   

Já osobně s matematikou „kladně vycházím“. Způsob výuky od učitelů mě jí ale dokáže pěkně znechutit. Na druhou stranu je chápu, kdo by se s tím za ty prachy a nervy piplal (učitelé na střední). Takovej začarovanej kruh.

#10 02. 04. 2013 23:30

Praha505
Reputace:   

Ahoj, to my máme dobrého učitele na matematiku. Je to docela vtipálek. Není hodiny, kdy bychom se neřezali smíchy a tak to snad celou třídu baví. Je to i typický „blázen” do těchto věd. Podle vzhledu.

Jinak mě se na matematice a fyzice líbí to, že mi dá racionální vysvětlení čehokoli. A zůstává údiv nad tím, jak mohlo vzniknout například vlnění keře a všech lístečků díky větru. Jen si to zkuste dát do vzorců. :))

Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

Zápatí