Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 12. 2008 09:59

M4RtY
Zelenáč
Reputace:   

Limity funkce (Lhostpitalovo pravidlo

Prosim ja jsem uz ted bezradny, porad pocitam a nedobiram se k vysledku, jsou to jednoduche priklady ale ja se dykcy nekde zaseknu.

Jedna se o tyto limity
$\lim_{x \to 0^+} \frac{1-e^x}{x^2}$

to mi vyslo $\frac {-1}{2}$

a druha limita je

$\lim_{x \to \infty}( \frac{x+2}{x})^{{\frac x2}}$

a to mi nevyslo vubec

#2 16. 12. 2008 10:16 — Editoval O.o (16. 12. 2008 10:16)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: Limity funkce (Lhostpitalovo pravidlo

↑ M4RtY:

Tu prvou máš správně.

K té druhé, možná by se to dalo řešit, jako limita v exponentu. $\lim_{x \to \infty}( \frac{x+2}{x})^{{\frac x2}} = \lim_{x \to \infty} e^{\frac{x}{2} \cdot ln(\frac{x+2}{x})} -> \lim_{x \to \infty}\frac{x}{2} \cdot ln(\frac{x+2}{x})$ Pokud to vyjde, tak se nezapomeň vrátit k t exponenciále, abys nenechal výsledek pouze tu limitu, ale dosadil co ti vyjde do exponentu u e. Zkus a napiš, jak jsi dopadl, oki (jestli to vůbec půjde ;))?

#3 16. 12. 2008 10:30

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ O.o:
Nie je pravda, že prvá limita je -1/2.
↑ M4RtY:
$\lim_{x \to 0^+} \frac{1-\text{e}^x}{x^2}=\lim_{x \to 0^+}\underbrace{\frac{\text{e}^x-1}{x}}_{\rightarrow1}\cdot\underbrace{\left(-\frac{1}{x}\right)}_{\rightarrow-\infty}=\boxed{-\infty}$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#4 16. 12. 2008 11:10

O.o
Veterán
Reputace:   16 

↑ lukaszh:

Ahoj :),

teď jak na to koukám, tak mi minus jedna polovina nevychází ani z původních úprav, tak už nevím, kde jsem ji vzal, vkaždém případě díky moc za upozornění jdu si kleknout do rohu na hrách .)

#5 16. 12. 2008 11:40 — Editoval lukaszh (16. 12. 2008 11:46)

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ M4RtY:
Tá druhá limita je myslím ukážkový príklad na limity typu:
$\lim_{x\to\infty}\(1+\frac{1}{x}\)^x=\textrm{e}$
pri ktorých vychádza neurčitý výraz $1^{\infty}$.
Jednoduchou úpravou to prevediem na tvar:

↑ O.o:
Tvoje riešenie je samozrejme správne, ale viac komplikované. Upravil si to na exponenciálny tvar a dospel si k logaritmu, no ten budeš musieť riešiť takou istou metódou ako som uviedol vyššie, čiže si pridal o 3 kroky navyše.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

Zápatí