Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 02. 2013 09:26

Optix
Pozice: Student
Reputace:   

Limita Funkce

Dobre rano, nemohl by mi prosím někdo poradit jak na tuto limitu??
$\lim_{x\to 0} \frac{ln(1+xe^x)sin(2x^3)}{ln(cos(x^2))}$

zkousel jsem nekolikrat l'Hospitalovat, ruzne odhady jako $sin(x)\sim x$ u nuly,rozdelit si limity...a dalsi v mem podani zoufalosti.
Vubec nevim od ceho zacit a jak se "odpichnout" :((
Predem dekuji za rady.

• (téma jako vyřešené označil(a) Optix)

#2 11. 02. 2013 10:02 — Editoval Rumburak (11. 02. 2013 10:50)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Limita Funkce

↑ Optix:

Ahoj.

Vztah  $\sin t \sim t$  při  $t \to 0$ se zde patrně uplatní,  podobně i vztah  $\ln (1 + t) \sim t$ .

Tím vypadnou ze hry ten sinus a oba logaritmy,  další se pak uvidí.

PS.

Následující příspěvek kolegy ↑ Jenda358:

mně se tu limitu podařilo vyřešit několika L'Hospitaly a mnoha následnými úpravami.

naznačuje, že l'Hospitalisace zde nebude postupem nijak výhodným.

Úpravami, krteré jsem navrhl, dostaneme

$\lim_{x\to 0} \frac{\ln(1+xe^x)\sin(2x^3)}{\ln(\cos(x^2))} = \lim_{x\to 0} \frac{xe^x \cdot 2x^3}{\cos(x^2) - 1}= \lim_{x\to 0} \frac{2x^4}{\cos(x^2) - 1}= \lim_{t\to 0} \frac{2t^2}{\cos t - 1}$ ,

pokud existuje limita vpravo.

Dále se nabízí použít známý goniometrický vztah   

a zbytek už bude jistě zřejmý.

Strašidelně vyhlížející limity bývají někdy překvapivě snadné, je-li jejich výpočet chycen za správný konec.

#3 11. 02. 2013 10:10 — Editoval Jenda358 (11. 02. 2013 10:12)

Jenda358
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   31 

Dobré ráno,
mně se tu limitu podařilo vyřešit několika L'Hospitaly a mnoha následnými úpravami. Po prvním L'Hospitalovi je dobré roztrhnou výsledný výraz na dva zlomky a řešit zvlášť dvě limity. Dále je dobré využívat aritmetiky limit (konkrétně pro součin limit). Mám na mysli např. že$\lim_{x\to0} \frac{\cos (x^{2})\sin x}{x}$ můžete napsat jako $[\lim_{x\to0}\cos (x^{2})]\cdot [\lim_{x\to0}\frac{\sin x}{x}]$.
Snad vám to pomůže. Pokud ne, mohu to rozepsat podrobněji.
EDIT: nemusel jsem používat odhady pro sinus ani logaritmus

#4 11. 02. 2013 10:37

Optix
Reputace:   

tak v tom případě jsem musel někde u toho l'Hospitala chybovat :((... jen se chci zeptat u toho odhadu
$ln(x+1)\sim x$ ...je to tak že když mám přirozený logaritmus u nuly tak "odečtu jedničku od vnitřku"? je to korektní odhad??

#5 11. 02. 2013 10:47 — Editoval Rumburak (11. 02. 2013 10:49)

Rumburak

↑ Optix:

Podstatným způsobem jsem doplnil svůj předchozí příspěvek  ↑ Rumburak: .

$ln(x+1)\sim x$ ...je to tak že když mám přirozený logaritmus u nuly tak "odečtu jedničku od vnitřku"? je to korektní odhad??

ano, je to tak.

#6 11. 02. 2013 10:57

Optix
Reputace:   

Bohužel limita někdy vystraší tak že se toho nedá zbavit :DD
Děkuju moc!! :)

#7 11. 02. 2013 11:00

Jenda358

↑ Rumburak:
Nepochybuji, že váš postup je rychlejší, ale zajímalo by mě, zda je použití vámi uvedených odhadů skutečně korektní. Nemělo by se to spíš rozvinou do Taylora? Já se v rozvíjení do Taylorovy řadu zatím moc nevyznám (ještě studuju gymnázium), ale myslel jsem si, že pro nahrazení např. funkce sinus v okolí nuly polynomem je vztah $\sin t \sim t$ nedostatečný.

#8 11. 02. 2013 11:50 — Editoval Rumburak (11. 02. 2013 11:54)

Rumburak

↑ Jenda358:

Dobrý dotaz, rád vysvětlím.   

Jde o to ,  že např. $\lim_{t \to 0}\frac {\sin t}{t} = 1$ ,  což se dá snadno ověřit l'H. pravidlem nebo i přes T. řadu:

$\frac {\sin t}{t}= \frac {1}{t} \sum_{k=0}^{\infty} \frac{(-1)^k}{(2k+1)\,!}\,t^{2k+1} = \sum_{k=0}^{\infty} \frac{(-1)^k}{(2k+1)\,!}\,t^{2k} =  \\=\frac{(-1)^0}{(2\cdot 0+1)\,!}\,t^{2\cdot 0} + \sum_{k=1}^{\infty} \frac{(-1)^k}{(2k+1)\,!}\,t^{2k} = \\=1 + t^2 \sum_{k=1}^{\infty} \frac{(-1)^k}{(2k+1)\,!}\,t^{2(k-1)} $ .

Pro logaritmus platí  $\ln (1 + t) \sim t$,  protože např.

$\lim_{t \to 0}\frac{\ln (1+t)}{t} = \lim_{t \to 0}\frac{\ln (1+t) - 0}{t} = \\= \lim_{t \to 0}\frac{\ln (1+t) - \ln 1}{t} =\\= (\ln x)'_{x =1} =\(\frac{1}{x}\)_{x=1} = 1$ .

Je-li  obecně  $g(x) \sim h(x)$ pro  $x \to a$ ,  míněno tím $\lim_{x \to a} \frac {g(x)}{h(x)}= 1$  , a existuje-li $\lim_{x \to a} f(x)h(x) $,

potom podle věty o aritmetice limit máme

$\lim_{x \to a} f(x)g(x) = \lim_{x \to a} f(x)h(x)\cdot \frac {g(x)}{h(x)}=  \lim_{x \to a} f(x)h(x) \cdot \lim_{x \to a}\frac {g(x)}{h(x)} = \lim_{x \to a} f(x)h(x)$ .

Ale jde i o to, jak jemnou úlohu řešíme.  Vztah  $\ln (1 + t) \sim t$  stačí pro aproximaci logaritmické křivky v okolí bodu [1 , 0]
přímkou, ale už by nestačil pro aproximaci kuželosečkou atd.

#9 11. 02. 2013 12:30

Jenda358

↑ Rumburak:
Děkuji, už je mi to jasné.

#10 11. 02. 2013 12:42

Jenda358

↑ Rumburak:
Ještě jedna věc.
V této limitě tedy nešlo o nic jiného než násobení limitovaného výrazu vhodnými "jedničkami" typu $\frac{2x^{3}}{2x^{3}}$ za účelem použití známých limit. Je to tak?
Já jsem si původně myslel, že použitím vztahu $\sin t \sim t$ v okolí nuly se míní nahrazení každého sinu lineární funkcí, a to mi právě přišlo divné. Např. u limity $\lim_{x\to0}\frac{x-\sin x}{x^{5}}$ by takové nahrazení vedlo ke špatnému výsledku. Teď je mi tady jasné, že to bylo myšleno jinak a mnohem opatrněji.

#11 11. 02. 2013 15:42 — Editoval Rumburak (11. 02. 2013 16:12)

Rumburak

↑ Jenda358:

V této limitě tedy nešlo o nic jiného než násobení limitovaného výrazu vhodnými "jedničkami" typu $\frac{2x^{3}}{2x^{3}}$ za účelem použití známých limit. Je to tak?

Ano, je to tak.

Řada matematických symbolů, například i relační symbol $\sim$, se používá v různých významech.
V každé takové situaci je nutno uvědomit si,  co právě znamenají.
Holt matematika je mnohem bohatší než její symbolika.

Zápatí