Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím!Musím vyriešiť pár príkladov no s týmto mám problém.Neviem ako vyjadriť rovinu.... Prosím vás o pomoc.
Dané su body A [1,-2,-2]
B[2,-1,-1]
C[1,-1,-2]
D[0,2,-2]
a treba zistiť vzdialenosť bodu D od roviny ABC
Prosím o pomoc, vopred dakujem za ochotu!

Ahoj, možností je spousta, já bych např. uvažoval rovnici roviny ve tvaru
z=ax+by+c
A dosadit do ní body A,B,C, dopočítal koeficienty a,b,c (soustava) a pak převedl na obecný tvar. Nakonec dosadit do vzorečku pro výpočet vzdálenosti bodu od roviny.
Nebo taky můžeme počítat pomocí vektorů, ale to bych musel dohledat, analytiku jsem pořádně od gymplu neviděl. (Hloupý můžeš být, ale poradit si vždycky musíš :-) )
↑ Hanis: Dakujem pekne, ale trebalo by mi práve skôr cez tie vektory pretože tú rovnicu z=ax+by+c vidím prvýkrát a s týmto učivom sme iba začali a vážne neviem čo tam treba tak prosím ak by sa dalo tak cez tie vektory ale som naozaj vd´ačný za ochotu a pomoc aj s tou rovnicou!

Ahoj,
nejprve si přečti toto, je tam příklad, kdy je rovina zadána 3 body, ty máš úplně stejnou úlohu.
Pokud odkaz nepomůže, pustíme se do toho dál.
Stránky: 1