Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 02. 2013 18:52

Gvarana
Zelenáč
Škola: GFPVM
Pozice: Student
Reputace:   

Paradox dvojčat

Dobrý den,
mohl by mi někdo vysvětlit, proč vlastně paradox dvojčat "funguje"? Uvažujme dvě inercialní vztažné soustavy- Zemi a raketu. Raketa se vzdaluje od země konstantní rychlostí "v" blízkou rychlostí světla. Dochází k dilataci času a kontrakci délek a já si docela dokážu představit, proč jsou zpomaleny hodiny. Ale stárnutí lidského těla je přece nezávisle na rychlosti otáčení ručičky hodin, kterou dokážeme navíc sami ovlivnit. Čím to je, že dilatace času má vliv i na životnost buněk... atd?

• (téma jako vyřešené označil(a) Gvarana)

#2 12. 02. 2013 19:09 — Editoval Wellcosh (12. 02. 2013 19:11)

Wellcosh
Škola: MFF
Pozice: student
Reputace:   28 

Re: Paradox dvojčat

Při pohybu rakety vůči zemi dochází na palubě k dilataci času jako takového. Důsledek je, že mechanické hodiny jdou pomaleji. Pomalejší stárnutí je tedy důsledek právě pohybu a nikoliv pohybu ručiček na hodinách.
Uvědom si také, že pro člověka na palubě rakety jde (jeho) čas pořád stejně rychle (vlastní čas je invariantní).

Bůh řekl:
∇×H = j + ∂D/∂t        ∇⋅D = ρ
∇×E = -∂B/∂t            ∇⋅B = 0
A bylo světlo.

#3 12. 02. 2013 19:19

Gvarana
Zelenáč
Škola: GFPVM
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Wellcosh:
Já vím, že to není závisle na ručičkách ;) Ale mě zajímá, jak přesně dilatace ovlivňuje pochody v buňkách, resp, proč je ovlivňuje? Mám si to představit, že podobně jako u "pohybujících se Einsteinových hodin" má světlo delší dráhu k zrcadlu než světlo v "stojících E. hodinách", tak jednotlivé pochody v buňkách se rovněž musí vykonávat na delší vzdálenost, a tedy trvá déle, než proběhnou a tím pádem se životnost buňky prodlužuje?

#4 12. 02. 2013 21:09 — Editoval Wellcosh (12. 02. 2013 21:10)

Wellcosh
Škola: MFF
Pozice: student
Reputace:   28 

↑ Gvarana: Asi to tak bude. Ono představit si konkrétní "intuitivní" příčinu dilatace času může být dost obtížné. Čas prostě musí být zpomalený ve všech dějích, tak jako u světelných hodin. Kdyby to tak nebylo, neplatil by princip relativity.

Bůh řekl:
∇×H = j + ∂D/∂t        ∇⋅D = ρ
∇×E = -∂B/∂t            ∇⋅B = 0
A bylo světlo.

Zápatí