Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, potreboval by som pomocť s týmto príkladom:
Stožiar je ukotvený oceľovým lanom. Mám vypočítať výšku stožiara, ak po pripevnení lana na vrchol ležal na zemi kúsok lana dlhý 1m a po jeho napnutí bol koniec lana od päty stožiara vzdialený 3m. Aká je výška stožiara??
S
tačilo by ma len trošku nakopnuť ako to počítať. Vopred ďakujem za kladné odpovede :).
Ahoj ↑ Euklides:,
ja to chápem tak, že dĺžka lana je v+1, kde v je výška stožiara. Potom stačí použiť Pytagorovu vetu pre trojuholník so stranami v, 3, v+1.
↑ Euklides:,
bude to naozaj tak. Označme si výšku stožiara v. Dana Ti vysvetlila moje konštatovanie, že dĺžka lana je v+1. Naozaj, keď lano hore upevníš a spustíš nadol, vďaka tomu, že lano je dostatočne "ťažké", nebude iba tak voľne povievať vo vetre, ale podľahnúc zemskej príťažlivosti sa spustí pozdĺž stožiara. Keďže je dlhšie ako stožiar, jeho časť (jeden meter) bude ležať na zemi. Keď lano natiahneme, vznikne spomínaný pravouhlý trojuholník so stranami 3, v, v+1.
Pytagorova veta:
.
Odtiaľ
,
,
.
Je to už jasné?

jo, ja tomu pochopil aj pred tým, dakujem :)