Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Potřeboval bych pomoct s touto úlohou. Zajímá mě postup jak na to přijít, výsledek by měl být těch 12. Možná už jsem zblblý, ale když vidím 2XY5 : 5 = X87 automaticky škrtám pětky na levé straně, které se podělí, celou rovnici vydělím X a výjde pak Y = 87/2 a X by mělo mít nekonečně mnoho řešení. Ale asi se to nepočítá "standartně" tak budu rád za nakopnutí správným směrem :) 
hlavne treba poznamenať, že podľa zadania je
a podobne
pričom
kľúčové je si uvedomiť, že 
teda
teda X môže byť len 4 alebo 5
ak X=4, tak Y=3 teda 4*3=12
ak X=5, tak dostaneme
čo evidentne nemôže byť pravda lebo
teda jediná dobrá dvojica je X=4;Y=3
ich súčin je 12

V první řadě si musíš uvědomit, že krátit nemůžeš, protože X a Y jsou cifry čísla 2XY5. Tedy na 2XY5 se nemůžeš dívat jako na výraz, ale musíš si uvědomit, že je to jedno číslo. Pak už je postup jednoduchý, já to teda řešil takhle:
Protože
, pak 
Když budeš násobit pod sebou po cifrách, dostaneš číslo
, kde zase číslo
tvoří první dvě cifry a dostal jsi, že Y = 3 , a ted už dostaneš jednoduchou rovnici pro výpočet X:
jsem dostal tak, ze prvni dve cifry cisla 2XY5 jsou 2X a tohle číslo jde v desitkovem zapisu zapsat jako 2x10+X...
Dostali jsme tedy X=4 a Y=3 a