Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojtéé, potrebovala by som poradiť s postupom konštrukcie, narysovať to viem, ale postup už mi ide trošku ťažšie :).
príklad: Zostroj trojuholník ABC, v ktorom veľkosť strany c je 6cm, uhol alfa má 70° a polomer kružnice opísanej trojuholníku je 4,5cm.
1. krok bude: strana AB= 4,5cm
2.krok: uhol alfa=70°
a dalej už neviem, prosím pomôžte mi :)
↑ adkamajkahenika:
Z bodu A kružnici o poloměru 4,5.
Z bodu B kružnici o poloměru 4,5.
Kde se kružnice protnou (v polorovině, v níž máš udělaný úhel 70°) je střed kružnice opsané. Z toho steřdu opět kružnici o poloměru 4.5. A kde protne rameno úhlu, tam je bod C
↑ adkamajkahenika:
Jednodušší je
1. k = (S; r =4,5), S libovolný.
2. A
k, A libovolný.
3. k_1 =(A, r = 4,5)
4. B
k_1
k
5. p: A
p; úhel BAp = 70
6. C
p
k
7. ABC
↑ adkamajkahenika:
Až teď jsem si všiml, že v bodu 2 se mi objevilo něco podivného, má tam samozřejmě být
↑ martisek:
zdravím Vás, měl byste mít možnost svůj příspěvek editovat - viz Manuál. Funguje to? Děkuji.
ï
Opravdu podivné - kde jste to sebral? To je přece ukrajinsky :-)
↑ jelena:
Díky moc - až teď jsem si všiml možnosti "Editovat", možná proto, že je to první fórum, které znám a na kterém to jde. Nevím, co to je za znak, ale objevuje se mi tam dost často. Je to místo \i, když mám přepnutou českou klávesnici :-)
↑ martisek:
Zdravím a děkuji za upřesnění problému. Mně se to podařilo zopakovat pouze na ruské fonetické klávesnici (Alt+0191) ї Zeptám se na odborných místech.
první fórum, které znám a na kterém to jde.
:-) to je vůbec fórum neomezených možností. Také jste asi nepotkal fórum s vlastním Manuálem.
Téma označím za vyřešené - tečky nad i máme, autor tématu se po celou dobu neozval.