Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

potřebuju pomoct se zkráceným zápisem tohoto příkladu: Zájemkyně o zájezd k moři má náročné a nevšední podmínky: Chce letět letadlem nebo jet lodí, ale nechce použít obou dopravních prostředků. Navíc by chtěla jet lodí a přitom už necestovat vlakem nebo by si přála jet vlakem a přitom už neletět letadlem. Cestovní kancelář nabízí dva typy zájezdů: dopravu pouze lodí a vlakem a ve druhém pouze let letadlem. Jaký zájezd bude vyhovovat náročné paní?
Ahoj ↑ tragicquinn:,
označme L... cestu lietadlom,
l ... cestu loďou,
V .... cestu vlakom.
Podmienky náročnej panej možno zapísať takto:![kopírovat do textarea $(L\vee l)\wedge (L\wedge l)'\wedge [(l\wedge V')\vee (V\wedge L')]$](/mathtex/3e/3e6b7502bfb3061be9fcc5e1ab0c0481.gif)
Treba zostaviť tabuľku pravdivostných hodnôt...

tak to mám dobře, mě tam pak ale vyšlo že je pravdivé, že chce letět letadlem a je lodí zároveň, pak v dalším řádku lodí a vlakem a jako poslední jen vlakem...je to špatně, když ona sama požadovala aby nejela letadlem a lodí zároveň?
↑ tragicquinn:,
požiadavka panej vyšla pravdivá (splnená) v troch riadkoch tabuľky:
a) L=0, l=1, V=0,
b) L=0, l=1, V=1,
c) L=1, l=1, V=0.
1. zájazdová ponuka je (l a súčasne V), a to je splnené v riadku "b)".
Vychádza mi z toho, prvá ponuka je v súlade s požiadavkami panej. (Druhá nie.)
1.ponuka je totiž L=0, l=1, V=1
a
2. ponuka je L=1, l=0, V=0.