Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 02. 2013 16:57

zdenis
Reputace:   

Teplota stěny v kriteriální formě

Ahoj

mám rovnici tepelných toku q

$\alpha_{sp} (t_{sp}-t_{st})=\alpha _{vz}(t_{st}-t_{vz})=q$

po úpravě se získá z rovnice teplota stěny $t_{st}$ v kriterálním tvaru

$\Theta=\frac{t_{st}-t_{vz}}{t_{sp}-t_{vz}}=\frac{1}{\frac{\alpha _{vz}}{\alpha _{sp}}+1}$

úprava to je určitě jednoduchá ale nějak mi to nejde. tak doufám, že mi s tím někdo pomůže. předem díky, zdraví zdenis

• (téma jako vyřešené označil(a) zdenis)

#2 14. 02. 2013 14:25 — Editoval KennyMcCormick (15. 02. 2013 01:25)

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Re: Teplota stěny v kriteriální formě

$\alpha_{sp} (t_{sp}-t_{st})=\alpha _{vz}(t_{st}-t_{vz})$
$\frac{t_{st}-t_{vz}}{t_{sp}-t_{st}}=\frac{\alpha_{sp}}{\alpha _{vz}} $
$\frac{t_{st}-t_{vz}}{t_{sp}-t_{st}}=\frac1{\frac{\alpha_{vz}}{\alpha _{sp}} }$
(EDIT: Odstraněn zbytečný řádek odvození.)
$\frac{t_{st}-t_{vz}}{t_{sp}-t_{vz}}=\frac1{\frac{\alpha_{vz}}{\alpha _{sp}} }\frac{t_{sp}-t_{st}}{t_{sp}-t_{vz}}$
$\frac{t_{st}-t_{vz}}{t_{sp}-t_{vz}}=\frac1{\frac{\alpha_{vz}}{\alpha _{sp}} }\frac1{\frac{t_{sp}-t_{vz}}{t_{sp}-t_{st}}}$ (1)

$\alpha_{sp} (t_{sp}-t_{st})=\alpha _{vz}(t_{st}-t_{vz})$
$\alpha_{sp}t_{sp}-\alpha_{sp}t_{st} = \alpha _{vz}t_{st} -  \alpha _{vz}t_{vz} $
$-  \alpha _{vz}t_{vz} = -\alpha _{vz}t_{st}+\alpha_{sp}t_{sp}-\alpha_{sp}t_{st} $
$\alpha _{vz}t_{sp}-  \alpha _{vz}t_{vz} =\alpha _{vz}t_{sp} -\alpha _{vz}t_{st}+\alpha_{sp}t_{sp}-\alpha_{sp}t_{st} $
$\alpha _{vz}t_{sp}-  \alpha _{vz}t_{vz} =(\alpha_{vz}+\alpha_{sp})(t_{sp}-t_{st})$
$\alpha _{vz}(t_{sp}-  t_{vz} )=(\alpha_{vz}+\alpha_{sp})(t_{sp}-t_{st})$
$\frac{t_{sp}-  t_{vz} }{t_{sp}-t_{st}}=\frac{\alpha_{vz}+\alpha_{sp}}{\alpha_{vz}}$
Tohle dosadím do vztahu (1)
$\frac{t_{st}-t_{vz}}{t_{sp}-t_{vz}}=\frac1{\frac{\alpha_{vz}}{\alpha _{sp}} }\frac1{\frac{\alpha_{vz}+\alpha_{sp}}{\alpha_{vz}}}$
$\frac{t_{st}-t_{vz}}{t_{sp}-t_{vz}}=\frac1{\frac{\alpha_{vz}+\alpha_{sp}}{\alpha_{sp}}}$
$\frac{t_{st}-t_{vz}}{t_{sp}-t_{vz}}=\frac1{\frac{\alpha_{vz}}{\alpha_{sp}}+1}$

EDIT: Překlep.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#3 14. 02. 2013 15:26

zdenis
Reputace:   

↑ KennyMcCormick:

ahoj, no zas tak jednoduché to není :) jen nechápu jak jsi dostal ze zlomku na levé straně
$\frac{t_{st}-t_{vz}}{t_{sp}-t_{vz}-t_{st}+t_{vz}}=\frac1{\frac{\alpha_{vz}}{\alpha _{sp}} }$

tohle na pravé str.
$\frac{t_{st}-t_{vz}}{t_{sp}-t_{vz}}=\frac1{\frac{\alpha_{vz}}{\alpha _{sp}} }\frac{t_{sp}-t_{st}}{t_{sp}-t_{vz}}$

kdyby jsi hned napsal na levé str.
$\frac{(t_{st}-t_{vz}).(t_{sp}-t_{vz})}{(t_{sp}-t_{vz}).(t_{sp}-t_{st})}=\frac{1}{\frac{\alpha _{vz}}{\alpha _{sp}}}
$

tak bych to pochopil.

můžeš mi prosímtě ještě vysvětlit postup tvé úpravy ve výše uvedených zlomcích, děkuji

#4 14. 02. 2013 15:53 — Editoval KennyMcCormick (14. 02. 2013 15:54)

KennyMcCormick

zdenis napsal(a):

kdyby jsi hned napsal na levé str.
$\frac{(t_{st}-t_{vz}).(t_{sp}-t_{vz})}{(t_{sp}-t_{vz}).(t_{sp}-t_{st})}=\frac{1}{\frac{\alpha _{vz}}{\alpha _{sp}}}
$

tak bych to pochopil.

To je přece to samý :-).

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#5 14. 02. 2013 16:27

zdenis
Reputace:   

↑ zdenis:

no ve výsledku ano, ale mě zajímalo jak jsi dostal z $-t_{st}+t_{vz}
$ ve jmenovateli na levé str., $\frac{t_{sp}-t_{st}}{t_{sp}-t_{vz}}$ na pravé str.

#6 15. 02. 2013 01:24

KennyMcCormick

Vynásobil jsem obě strany zlomkem
$\frac{t_{sp}-t_{vz}-t_{st}+t_{vz}}{t_{sp}-t_{vz}}$.
Neuvědomil jsem si, že tenhle krok je zbytečný. Odstraním ten řádek, ať se to zjednoduší.

#7 15. 02. 2013 06:55

zdenis
Reputace:   

↑ KennyMcCormick:

ok díky za pomoc, měj se

Zápatí