Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 02. 2013 13:05

Luccy
Reputace:   

Vzdálenost bodu od přímky

Dobrý den, mám úlohu, se kterou si moc nevím rady.
Doufám, že mi někdo poradí. Děkuju :)

Napište rovnici přímky, která prochází bodem $P [3;2]$ a má od bodu $Q[3,5]$ vzdálenost $d=\sqrt{5}$

Děkuju :)

Matematika je hra hraná podle jistých jednoduchých pravidel s nesmyslnými znaky na papíře.
David Hilbert

• (téma jako vyřešené označil(a) Luccy)

#2 15. 02. 2013 13:12

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Vzdálenost bodu od přímky

↑ Luccy:Ide o dotycnicu kruznice so stredom v $Q$ a polomerom $d$. Napis si jej rovnicu a uvedom si, ze sustava tejto rovnice a rovnice hladanej priamky musi mat prave jedno riesenie.

#3 15. 02. 2013 13:33

Luccy
Reputace:   

↑ vlado_bb:

Já myslela, že to půjde nějak ze vzorce pro vzdálenost bodu od přímky. S kružnicí moc nekamarádím :(

Matematika je hra hraná podle jistých jednoduchých pravidel s nesmyslnými znaky na papíře.
David Hilbert

#4 15. 02. 2013 13:53

Brano
Reputace:   232 

↑ Luccy:
Da sa to aj tak. Napis si vseobecnu rovnicu priamky. t.j.
$ax+by+c=0$. Kedze tam mas volnost nasobenia konstantov, tak mozes predpokladat, ze $a^2+b^2=1$ - to je jedna rovnica pre parametre. Ked si napises vzorec vzdialenosti od bodu $Q$ a polozis ho rovny $d$ tak dostanes druhu podmienku a tretia je z toho, ze prechadza bodom $P$ (t.j. ked ho dosadis do rovnice priamky, tak musi byt splnena). Staci takto?

Zápatí