Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Bohužel se ani při vší snaze nemohu dopočítat zdárnému vysledku, mohl by mi prosim nekdo určit extrémy včetně postupu u této funkce: 
Budu velmi vděčný,
Jirka
extremy funkce máš na mysli maximum a minimum? protože tato funkce je nemá
Jestli chceš vědět kde přechází z rostoucí do klesající a z klesající zpátky do rostoucí tak udělej derivaci a polož ji nule.

↑ ___JIRIK___:
1) zderivuj a urči nulové body - napiš a pak budeme pokračovat dále
jinak tady na foru už je podobných příkladů řešeno mnoho!
Diky moc za rychle odpovedi.
Prvni derivace toto fce tedy je: 
Potom: 
Z toho: 
Jen ted nevim, jak to interpretovat.
↑ ___JIRIK___:
Maximum v bode 3 a minimum v bode 1/2?
No to není maximum a minimum. V 1/2 se to jen mění z rostoucí na klesající a v 3 se to mění z klesající na rostoucí.
Maximum to má v nekonečnu a minimum zase v -nekonečnu.
Nevím jestli se to dá nazvat inflexnímy body, ale nejspíš ne.
Supr, uz jsem v obraze. Diky za pomoc
↑ Freedy:
To právě lokální extrémy říkají, kdy funkce přechází z rostoucí na klesající a naopak. Potom jestli určíš jejích funkční hodnoty a porovnáš, tak zjistíš maximum a minimum (globální extrémy funkce)
Jinak platí, že pokud je funkce spojitá na intervalu
pak na tomto intervalu nabývá svou největší i nejmenší hodnotu. Viz: Weirstrassova věta.
A nevím proč mluvíš o inflexních bodech? O tom není řeč hehe :P
:D sorry, já sem v druháku a vím že inflexní bod je něco úplně jineho a neurčuje se pomocí první ale pomocí druhé derivace.
Jen sem si nevzpoměl na to slovíčko lokální extrem.
Mimochodem jak to myslíš spojita na intervalu <a;b>? Vždyť tato funkce je spojitá všude a globální extrém nemá.
Promiň, já tyhle věci zatím nestudoval, ani sem ještě nikdy nepočital nějake diferencialni rovnice ale tahle funkce kterou napsal JIRIK není omezená. Má jen lokální maximum a minimum ale jinak globální maximum nemá

↑ Creatives:
Zdravím, nechci se do toho moc míchat, ale neplatí ta věta pro nějaký uzavřený interval? Ale definiční obor této funkce není uzavřený interval, ale obor reálných čísel. Takže globální extrém skutečné mít nemusí (a dokonce ho nemá).