Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Hezké odpoledne.
Snad zápis pochopíte.:)
Začíná to jako 3odmocnina celého příkladu -> třetí odmocnina a/odmicnina b^3 . odmocnina celého příkladu b/třetí odmocnina a =
a 1/3 lomeno b 3/6 . b 1/2 lomeno a 1/6 = a 1/6 lomeno b 0/6 =
no a dál nevím, vlastně to má vyjít šestá odmocnina a^5
proč to nemůžeš napsat v latexovem editoru? takhle to nejde ani pochopit co je zadani, co je tvuj postup. Jediny co sem z toho pochopil ze to ma vyjit a^(5/6)

↑ Victoria.De.Magnoli:
zdraVím...
Snad jsem to přepsal správně na ![kopírovat do textarea $\sqrt[3]{\frac{\sqrt[3]{a}}{\sqrt{b^{3}}}}\cdot \sqrt{{\frac{b}{\sqrt[3]{a}}}}$](/mathtex/78/785ffc6b6ce8e1693af2e0f24837d454.gif)
Tak nejprve se zbavíme velkých odmocnin ![kopírovat do textarea $\frac{\sqrt[9]{a}}{\sqrt[6]{b^{3}}}\cdot\frac{\sqrt{b}}{\sqrt[6]{a}}$](/mathtex/c8/c8c20a4fa529421370007c8b08a148c3.gif)
To dále upravíme na ![kopírovat do textarea $\frac{\sqrt[9]{a}}{\sqrt{b}}\cdot\frac{\sqrt{b}}{\sqrt[6]{a}}$](/mathtex/ea/ea0cdd5cf7f5fd50496055034b97bbbb.gif)
se nám vykrátí a zbývá nám jenom pracovat s
a to vyjde ![kopírovat do textarea $\frac{1}{\sqrt[18]{a}}$](/mathtex/ea/eaa23b61f956f7ab87cd5a4c728bfe2c.gif)
Takže upřesni zadání, nebo se inspiruj tím, jak jsem to řešil já.

↑ Freedy:
ANo to bych mohla, ale ještě mi to moc nejde, nevím přesně jak :) Zkusím to pro příště napravit.

↑ Kobleezchek:
Omlouvám se, opravdu jsem to napsala nesrozumitelně, u toho a tam není třetí odmocnina, ale jen a :) Zkusím to vypočítat :)

↑ Kobleezchek:
Jo chápu ten postup, ale právě že my to máme nějak převádět na zlomky ..takže např to první bude a1/3 lomeno b 1/9

↑ Victoria.De.Magnoli:![kopírovat do textarea $\sqrt[3]{\frac{a}{\sqrt{b^{3}}}}\cdot \sqrt{{\frac{b}{\sqrt[3]{a}}}}$](/mathtex/4a/4a9139a3edd01ba79c565c0cf85c2642.gif)
Pokud by to mělo vypadat takhle... tak to bude
(nechal jsem ti tam násobení mezi jednotlivými odmocninami, abys to lépe chápala)

↑ Kobleezchek:
Jo jo, děkuji, jsem sem právě došla ale dále nevím jestli ty dvě a a ty dvě b mám od sebe odečíst?

↑ Victoria.De.Magnoli:
Ano, exponenty se budou odečítat, protože se jednotlivé členy dělí. Takže 

↑ Kobleezchek:
No právě sem jsem tak došla. :)
Vyjde mi to a 1/6 . b 0/6 = a teď já nevím co teď. Co s tou nulou :)?

↑ Victoria.De.Magnoli:
Cokoliv umocněno na
je
... takže člen
ti "vypadne" a zůstává ti
, což můžeš nechat tak, nebo přepsat do tvaru odmocniny ![kopírovat do textarea $\sqrt[6]{a}$](/mathtex/01/01c9af07be927d3e1bbcd8309557cbf4.gif)

↑ Kobleezchek:
Jo to vím, jen jsem si nebyla jistá když ta nula byla jenom v čitateli, ty jo to je super :) Děkuji :)

↑ Victoria.De.Magnoli:
Hm ale teď koukám že má výsledek být
^5 :(

↑ Victoria.De.Magnoli:
K takovému výsledku by se dalo dojít jedině, že by zadání bylo trochu jinak, a to například ![kopírovat do textarea $\sqrt[3]{\frac{a^{3}}{\sqrt{b^{3}}}}\cdot \sqrt{{\frac{b}{\sqrt[3]{a}}}}$](/mathtex/23/2306f63671135eb90a66826919afbca2.gif)
Takže si zkus najít správné zadání nebo to nech tak.

↑ Kobleezchek:
Ano, opravdu je tam buď chyba v zadání nebo ve výsledku, ale ten Tvůj upravený příklad jsem počítala a vyšel by správně :) Moc děkuji.