Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ barca33:,
toto by malo ísť cez hľadanie dotykových bodov. Nech
. Jeden vzťah medzi
získaš dosadením do rovnice kružnice (dotykový bod T leží na kružnici). Ďalej možno využiť rovnicu dotyčnice ku kružnici v danom bode T a skutočnosť, že M leží na tejto dotyčnici...
↑ Arabela:
moc vám děkuji za pomoc , ale v textu se moc neorientuji nemohla by jste mi rozepsat postup ? Děkuji moc
↑ barca33:
Ahoj,
zjistíš rovnici poláry, potom na kružnici najíst průsečíky a potom z nich určíš tečny.

Pak si rovnici kružnice převedeš na obecný tvar a řešíš soustavu rovnic vyjdou ti body dotyku
a 

snad je to správně..D:
↑ bonifax:
tak to nevím , protože jsem se v tom trošku ztratila :D rovcnice má vyjit 4x-3y-5=0 x=2
↑ barca33:
Ano vychází to. Napiš konkrétně s čím máš problém, jinak ti nemůžu pomoct.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … %2B3y%3D32![kopírovat do textarea $T_1 [2,10]$](/mathtex/9c/9c0651da06d9e1802b51a17220a7634f.gif)
![kopírovat do textarea $T_{2}\left[ \dfrac {37} {5},\dfrac {41} {5}\right]$](/mathtex/4f/4fa1a28f672f6eb891987581d126d1f2.gif)

↑ bonifax:
nechápu jak mám spočítat ty body T a jak jsme se dostali k rovnici t1=x=2
↑ barca33:
Žádné body nepočítej, u kružnice je to naprosto nevhodný postup.
Tečna prochází bodem
, proto její rovnice bude
(1)
Vzdálenost tečny od středu je rovna poloměru.
Střed
, poloměr 

umocníš

nebo 
dosadíš do (1)

↑ barca33:,
riešenie pomocou poláry, ktoré uviedol bonifax, je správne. Ja som ponúkla iný postup:
Nech dotykový bod
.
Napíšme rovnicu dotyčnice ku kružnici v jej bode podľa známeho vzorca
t ...
.
Bod M má ležať na tejto dotyčnici, takže jeho súradnice musia rovnici dotyčnice vyhovovať, musí teda platiť
.
Po úprave dostávame
.
To je jeden vzťah medzi súradnicami bodu T.
Druhý vzťah dostaneme, keď si uvedomíme, že bod T patrí kružnici k, musí teda platiť:
.
Po úprave dostávame
.
To je druhý vzťah medzi súradnicami bodu T.
Pre súradnice
máme teda dve rovnice, jednu lineárnu a druhú tzv. bikvadratickú.
Túto sústavu rovníc riešime dosadzovacou metódo.
Dostaneme dve riešenia:
,
alebo
.
Ak teraz dosadíme do rovnice dotyčnice a upravíme, dostaneme obe riešenia.
↑ zdenek1:
Vaše riešenie nie je jednoduchšie ako riešenie cez body dotyku...
↑ ((:-)):
Ve skutečnosti je a to nejméně ze dvou důvodů.
a) vyhnu se počítání bodů dotyku, které na nic nepotřebuju
b) vyhnu se počítání soustavy rovnic, kterou např. ↑ bonifax: řeší radši pomocí Wolframu, než by ji počítal ručně.
Jediné, co dělám já, je řešení celkem primitivní kvadratické rovnice.
Ahoj ↑ zdenek1:,
Tvoje riešenie je určite menej pracné. Myslím však, že ako "prvý dotyk" s danou problematikou nie je pre našu riešiteľku metodicky najvhodnejšie. Riešenie cez dotykové body je názornejšie a všeobecnejšie, a preto pre začiatočníka vhodnejšie. To, že dotyčnica špeciálne kružnice je priamka vzdialená od stredu kružnice o dĺžku polomeru, je poznatok, ktorý môže často výpočty uľahčiť (o tom neskôr). Navyše, substitúcia
,
vo vzorci pre rovnicu dotyčnice ku kružnici v danom bode je tak trochu "triková" - presúva pozornosť od bodov dotyku k abstraktnejším
. Je to výborné pre "fajnšmekrov", možno vhodné pre tých, ktorí sa mienia matematikou aj v budúcnosti zaoberať, ale nie pre začiatočníkov.
Klobúk dole pred elegantným riešením, ale, ešte raz opakujem, pre začiatočníka nevhodným.
↑ Arabela:
mohu vás poprosit o rozepsání té dosazovací metody a i to dosazení do dotyčnice prosím ? nepochopila jsem to přesně. JInak moc děkuji váš postup je pro mě snažší.
↑ ((:-)):
pokud vás všechny můžu poprosit děkuji vám za rady , ale myslám , že není za potřebí se hned hádat , když každý řeší úlohu po svém. Raději bych byla ráda , kdyby mi někdo pomohl s těmi tečnými body děkuji!!!!
↑ barca33:
Máme teda dva vzťahy:

Z prvého vyjadrím
.
Dosadíme do druhej rovnice

![kopírovat do textarea $T[2;10], T'[\frac{37}{5};\frac{41}{5}]$](/mathtex/a9/a9c1baffb9ef8be8dcd0eaa5b26c5f72.gif)
![kopírovat do textarea $T_{1}[2;10], T_{2}[\frac{37}{5};\frac{41}{5}]
$](/mathtex/63/630fc63c4c08d1e03d922c85f34a9eb0.gif)
No a teraz tie dotyčnice:

a obdobne druhú dotyčnicu...
↑ bonifax:
tečně body jsem si spočíala a chápu , ale nevím , jak dostanu tu výslednou rovnici
a
a
. Jen tyhle dva kroky jestli by jste mi mohl objasnit . Děkuji
↑ barca33:
Dodám ešte aj riešenie pre druhú dotyčnicu, nech máš aspoň jeden príklad kompletne:

........................

↑ Arabela:
moc se omlouvám, že vás takhle otravuji , ale s tou druhou tečnou nevím.
↑ barca33:
dosadzuješ
do vzorca pre rovnicu dotyčnice ku kružnici v jej bode T

↑ barca33:
Ahoj,
ja bych ulohu resil jeste trochu jinak.
Myslenka: Bodem M prolozime primku a budeme pocitat pruseciky kruznice a primky (to vede na kvadratickou rovnici). Protoze se ma jednat o tecnu, budeme pozadovat, aby vznikla rovnice mela prave jedno reseni, tj. budeme pozadovat, aby jeji diskriminant byl roven 0.
Realizaze: Vsechny primky jdou popsat rovnici y=kx+q, kde k,q jsou parametry, nebo jsou svisle. To se mi ale trosku nelibi (bylo by potreba zatnout zuby a chvili pocitat), tak si situaci posunu tak, aby se mi rovnice zjednodusila. Napriklad kdyby tecna misto bodem M prochazela pocatkem (bodem [0,0]), bude jeji rovnice mit jen tvar y=kx nebo bude svisla. Tak to udelam:
(Cervene jsou nove osy a nove souradnice. Z bodu M=[2,1] jsme udelali pocatek, takze ze stredu kruznice [5,10] chceme udelat bod [3,9])
V cervenych souradnicich teda mame: M=pocatek=[0,0], kruznice:
. Ted teda vsechny primky prochazejici cervenym pocatkem se daji popsat rovnici y=kx, nebo jde o svislou primku. Prvne vypocet pro y=kx:
Pocitani pruseciku kruznice a primky je totez jako resit rovnici
.
Upravim:
(btw upravu delam rovnou tak, ze sbiram cisla, ktera se objevi pred x^2, pak sbiram cisla, ktera se objevi pred x a nakonec sbiram osamocena cisla)
Pozaduju, aby tato rovnice mela prave jedno reseni, tj. hledam k takove, aby diskriminant byl roven 0.
Diskriminant: 
Pozaduju, aby byl diskriminant roven 0:
, 
Ted jeste overim, jestli svisla primka taky neni nahodou tecna (svisla primka nejde napsat ve tvaru y=kx).
Rovnice svisle primky: x=0
Pocitam pruseciky:
je totez jako 
Nic nepocitam, vidim, ze rovnice ma prave jedno reseni, takze jde o tecnu. (Koneckoncu jsem to mohl vedet uz drive, kdyz si dokazu situaci predstavit)
Nakonec zbyva prenest se zpatky do puvodnich cernych souradnic. V nich ma tecna o cervene rovnici x=0 cernou rovnici x=2. Tecna o cervene rovnici
ma cernou rovnici
, pricemz q urcim z toho, ze tecna bude prochazet bodem M=[2,1]:
Dosadim M:
, 
Rovnice druhe tecny v cernych souradnicich: 
Co by se stalo, kdyby me nenapadlo pracovat v cervenych souradnicich? Nic, jenom bych musel trochu vic zatnout zuby a pocitat.
Proc to vsechno pisu? Protoze ja si toho chci pamatovat co nejmin. Nemusim si pamatovat vztah pro vzdalenost primky a bodu (Zdenkovo reseni), nemusim si pamatovat rovnici tecny (reseni od Arabely) a nemusim ani vedet, co je to polara (reseni od bonifax).