Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 02. 2013 21:08

Hyperbola
Zelenáč
Škola: GT
Pozice: student
Reputace:   

Reakce s kyslíkem

Dobrý den,
mám dotaz, z jakého důvodu u některých prvků dochází při reakci s kyslíkem ke zvýšení jejich hmotnosti, a u některých prvků ke snížení jejich hmotnosti.
Děkuji za jakoukoli radu

#2 17. 02. 2013 09:51

pietro
Reputace:   187 

Re: Reakce s kyslíkem

↑ Hyperbola:Ahoj, daj prosím príklad, kde sa tak deje.

Hmotnosť prvkov sa pri chemickej reakcii ( presuny v el. orbitáloch) predsa nemení !!!

#3 17. 02. 2013 12:48

houbar
Moderátor
Škola: UPCE, KonzPCE
Reputace:   42 

↑ Hyperbola:

Zdravím, myslíte asi hmotnost všech pevných látek.
Pokud reaguje kov s kyslíkem, vzniká pevný oxid. Ten má navíc kromě atomů kovu atomy kyslíku. Tento oxid je pevný a bude mít vyšší molární hmotnost. Naopak pokud reaguje s kyslíkem nekov, vzniká většinou plynný oxid - ten „uteče ven”, bude méně pevné hmoty.
Obecně lze říci: Pokud je součet molárních hmotností všech pevných produktů vynásobených jejich stechiometrickými koeficienty vyšší než součet těchto vynásobených hmotností reaktantů, bude se hmotnost pevného podílu reakční směsi navyšovat. (uff, to byla definice...)

Jinak jak psal kolega pietro, celková hmotnost všech látek soustavy se NEMĚNÍ. Říká se tomu zákon zachování hmotnosti a hmoty. (nápověda: plyny mají také hmotnost)

Doučím M, Ch v okolí Pardubic
Press any key to continue. Alt + F4?

#4 17. 02. 2013 14:36

Hyperbola
Zelenáč
Škola: GT
Reputace:   

↑ houbar: děkuji, pomohl jste mi, samozřejmě zákon zachování hmoty znám, a myslel jsem to tak jste popsal v první části vašeho příspěvku, Děkuji moc za vaši ochotu.

Zápatí