Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

V cem je problem? Co umis (nebo co bys umela, kdyby zadani bylo jinak)? Kde ses zasekla?
↑ nejsem_tonda: Umím vypočítat směrový vektor, normálový vektor.. ale asi úplně přesně nerozumím tomu, jak spočítám odchylku od osy. Vlastně mě vůbec nenapadá ta myšlenka, jak s tímhle začít, co vlastně spočítat.
↑ Pett:
Aj osi súradníc majú svoje smerové vektory.
Ak ich nepoznáš, zvoľ si postupne na osiach nejaké body a smerové vektory osí si vypočítaj.
Uhol smerových vektorov je buď priamo hľadaná odchýlka priamky od osi (ak uhol vyjde ostrý), alebo je to doplnok do 180° (ak nie).

↑ Pett:
Mozna te zklamu, ale s temato znalostma to je velice obtizne spocitat.
Neni mi moc jasne, co myslis normalovym vektorem vzhledem k teto situaci (co tim myslis?). Tak i tak jde ale o to, ze resit tuto ulohu ma smysl az ve chvili, kdy je znamo, jak se spocita odchylka dvou vektoru (priklad 8). K tomu je zase potreba vedet napriklad co znamena skalarni soucin vektoru.
Umis-li spocitat odchylku vektoru, ma teprve cenu zacit premyslet o tom, odchylku kterych dvou vektoru budeme pocitat (napovedela Dana).
↑ nejsem_tonda:
Skalární součin znám, i vektorový, ale měli jsme to před rokem. O tenhle příklad mě někdo poprosil a jelikož nejsem nijak nadprůměrný matematik, obrátila jsem se sem o radu, kterou chci jen předat dál a pokusit se pomoci. Odchylku přes cosinus jsem párkrát počítala.. jen si to asi úplně neumím představit.. tedy si určím směrový vektor jedné z os a směrový vektor EF a pak spočítám podle vzorce odchylku přes funkci cosinus a to je celé? A ta odchylka vyjde stejně pro oba směrové vektory obou os?
směrový vektor jedné z os a směrový vektor EF a pak spočítám podle vzorce odchylku přes funkci cosinus a to je celé
áno - to urobíš pre smerový vektor tej priamky a postupne pre každú os
Odchýlka priamok je ale vždy ostrý uhol , vektorov môže byť aj tupý...
Stránky: 1